Регион

МАКЕДОНИЈА КЉУЧА! ПОЛИЦИЈА ЧУВА ПОСЛАНИКЕ КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА НАТО: У српском комшилуку све мирише на грађански рат?!

Свих 80 посланика у македонском Собрању, који су у петак подржали уставне промене, добило је посебно обезбеђење

Они су обезбеђење добили после претњи које су им упућиване због гласања у парламенту, рекао је македонски министар полиције Оливер Спасовски.

– Урадили смо безбедносну процену посланика, поготово оних који су подржали почетак уставних промена и они ће бити под полицијском заштитом све док се не процени да заштита више није неопходна – изјавио је Спасовски, преноси МИА.

Спасовски је изјавио да су „праве претње“ упућене посланицима, поготово путем Фејсбука и других друштвених мрежа. Поред директних претњи посланицима, прећено је и њиховим породицама, додаје македонски министар.

– Свако ко покуша да унесе осећање несигурности међу грађанима биће оптужен – рекао је Спасовски, додајући да су претње дошле и од група које су доведене у везу са покретом Бојкот референдума, преноси МИА.

Одговарајући на питање новинара о оптужбама ВМРО-ДПМНЕ да је појединим посланицима нуђен новац у замену за позитиван одговор на уставне промене, Спасовски каже да ће канцеларија јавног тужиоца бити одговорна да истражи такве оптужбе.

– Ако постоји основ за ове тврдње, онда би јавни тужилац требало да покрене истрагу. Такође, ако је посланицима нуђен новац, требало би то да пријаве, јер је мито кривично дело – рекао је Спасовски.

Собрање је подржало у петак предлог о покретању иницијативе за промену Устава у складу с Преспанским споразумом, за коју је гласало и осам посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, чиме је постигнута двотрећинска већина од 80 посланика.

Посланици ВМРО-ДПМНЕ су претходно владајућој већини поставили четири услова под којима ће пристати да гласају за промену имена земље у Република Северна Македонија, пренела је агенција МИА, а један од услова је и амнестија за оптужене за изазивање насиља крајем априла прошле године у Собрању.

 

Извор: B92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2018.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031