Свет

МАПА УЗ КОЈУ СМО ОДРАСЛИ ЈЕ ВЕЛИКА ЛАЖ: Научници тек сада направили реалан приказ света!

Pixabay.com

Свет није онакав каквим се чини. Већина географских мапа које смо видели заснивају се на Меркаторовој пројекцији – чак је и Гугле мапс све донедавно користио варијанте ове пројекције која је израђена пре готово 550 година. Ипак, она је изненађујуће лоша у тачном приказивању праве величине многих држава, пише ИФЛСциенце.

Британски научник Нил Кеј, који иначе проучава климатске податке, израдио је визуализацију карте која се мења између Меркаторове пројекције и стварних пројекција подручја државе у односу на друге државе, а затим су у октобру 2018. картографи објавили пројекцију мапе Иквак Ерт у нади да ће превазићи све проблеме с којима се сусрећу због бројних пројекција света.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ГИФ елегантно показује како Меркаторова пројекција искривљује праву величину многих држава, посебно оних које су удаљеније од екватора, пише ИФЛСциенце.

Погледајте како Русија, Кина и Гренланд значајно мењају величину. Европа, дијелови Азије и Америка се такође значајно смањују. Меркаторова пројекција приказује Гренланд као копнену масу већу од Африке, иако је у стварности Африка 14 пута већа од Гренланда!

Меркаторову пројекцију први је представио фламански картограф Герардус Меркатор 1569. године. Била веома корисна за истраживање јер омогућује морепловцу да испланира праволинијско кретање и задржава прави облик државе, али када тродимензионални облик попут глобуса пренесеш у дводимензионалну пројекцију, нечега се мораш одрећи.

У овом случају, њезине искривљене величине и удаљености што се више приближавате ка половима. Меркаторова пројекција је такође оптуживана због политичких призвука, представљајући евроцентристички колонијални поглед на свет.

Као резултат свих ових пристраности и недостатака, неке школе у Бостону су се чак одлучиле да се одрекну карте у корист алтернативне Галл-Петерсове светске карте. Међутим, ни та пројекција није “савршена”. Док задржава тачнијим подручне израчуне копнене масе, искривљује њен облик.

У октобру 2018. године картографи су објавили пројекцију мапе Иквал Ерт у нади да ће надићи све проблеме са којима се сусрећу због бројних пројекција света.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/Net.hr