Регион

Милогорци без срама: Градови у Црној Гори облепљени плакатима „Никад више 1918“ у којима се СРБИЈА оптужује за ОКУПАЦИЈУ

Фото: Pixabay.com

У више градова широм Црне Горе јутрос су осванули плакати са натписом „Никад више 1918“, уз које је објављен и текст у којем се Србија оптужује за „немилосрну одмазду и репресију над народом Црне Горе“ у првој половини прошлог века.

Како наводи РТЦГ, неименовани аутори поручили су са плаката да се навршава „100 година од злочина и срамоте белог терора“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред слогана „За право, част и слободу Црне Горе“, на плакату се налази текст у којем се наводи да „у немилосрдној одмазди и репресији над народом Црне Горе почињеним од стране Србије, њене војске, жандармерије и домаћих издајника у њеној служби, због активног отпора окупацији и анексији своје домовине, једне од најстаријих балканских држава, између децембра 1918. и августа 1929. године, у вртлогу пакла и смрти нестало је неколико хиљада људи“.

Тврди се и да је убијено више од 3.200 људи, „од којих многи и зверски“, да је „опљачкано и попаљено преко 5.800 црногорских домова и других објеката“, да је „хапшења, мучења и затварања прошло преко 4.700 мушкараца, жена и деце“, као и да је „прогнано или приморано на егзил више од 3.000 црногорских породица“.

„У готово сваком насељу кроз које су прошле српске казнене јединице вршена су силовања девојака и жена услед којих је велики број њих касније чинио самоубиства дављењем или вешањем. Читава Црна Гора прошла је кроз срамоћења невиђена у њеној целокупној историји“, тврде аутори текста на плакату.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Tanjug