Регион

Милогорци прете: Патријарх Иринеј ће морати да се извини због изјаве да су Срби и Црногорци исти народ

Засад нема листе непожељних особа, а кад буде потребе за тим, то неће бити тајна. Очекујем да се патријарх извини грађанима Црне Горе, поручио Душко Марковић. Иринеј на Цетињу: Срби и Црногорци су један народ!

Председник црногорске Владе Душко Марковић отворено је јуче запретио патријарху СПЦ Иринеју да ће бити стављен на ‘црну листу’ особа којима је забрањен улазак у ову државу уколико се јавно не извини због недавне изјаве да је положај Срба у Црној Гори данас гори него у доба НДХ и Османлија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марковић је рекао да у Подгорици засад нема листе непожељних особа из Србије, али да ће та листа ускоро бити направљена!

– Црна Гора је одлучна да брани државно достојанство демократским средствима која могу личити на забрану уласка – рекао је Марковић.

Срамна уцена
Патријарх Иринеј, упркос најавама подгоричких режимских медија да ће бити приведен, саслушан и враћен са границе, јуче ујутро је ушао у Црну Гору и на Цетињу поручио да су Срби и Црногорци један народ.

У Цетињском манастиру јуче је служена доксологија (врста литургије, прим. ур.), а затим су патријарх и црквена делегација (видите оквир) обишли манастир Острог и Саборни храм Христовог васкрсења у Подгорици. Патријархову посету пратиле су велике мере обезбеђења, а позив на ручак у манастиру Острог због наводних обавеза одбили су и премијер Душко Марковић и председник Мило Ђукановић и шеф парламента Иван Брајовић!

Црногорски премијер је поручио да је ‘листа непожељних нешто што је сасвим очекивано’.

– Кад буде било потребе за тим и кад буде оправданих разлога, она ће бити конструисана и нећемо је крити. Црна Гора је одлучна да брани државно достојанство демократским и другим средствима, која могу личити на забрану уласка… Добио сам позив да будем гост на ручку током посете патријарха антохијског и целог Истока Јована X и патријарха СПЦ Иринеја. Захваљујем, али због посете Жабљаку нисам био у могућности. Очекујем да ће патријарх Иринеј повући ранију изјаву и извинити се грађанима Црне Горе. Немамо разлога да погнемо главу кад је у питању идентитет и достојанство. Верујем да је то и патријарх Иринеј разумео… – подвукао је Марковић.

На другој страни, патријарх СПЦ Иринеј рекао је на Цетињу да Срби и Црногорци данас „можда јесу подељени, али нису раздељени“.

– Био сам 1969/70. управник у Острогу, а имао сам прилику и после да посетим Црну Гору, из које је и моја мајка пореклом. Радује ме што садашња Црна Гора у односу на ону од пре педесетак година има живу цркву, има свештенство, монаштво… Ми смо један народ. Иако смо подељени, не значи да смо раздељени, него треба једни друге да помажемо – поручио је патријарх Иринеј.

Протерују свештенство
Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је медије у Црној Гори да не стварају и не потенцирају деобе и мржњу тамо где она не постоји.

– Црква је она која сједињује. Немојте да стварате мржњу тамо где је нема. Патријарх је говорио о горем положају Срба у Црној Гори него у доба НДХ и Османлија у контексту протеривања свештенства СПЦ. За 30 монаха, монахиња и свештеника СПЦ није одобрен боравак у Црној Гори, о томе је причао… Никада у Црној Гори није било да се избацују свештеници! То данас раде неки који не воле цркву или стварају неку лажну цркву – закључио је митрополит Амфилохије.

 

Извор: Informer.rs