Издвајамо Православље

МОШТИ 18 СВЕТАЦА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ НА ВРАЧАРУ: Чудотворне РУСКЕ СВЕТИЊЕ стигле, Срби им се клањају и моле!

Свете мошти руских светитеља налазе се у Цркви Светог Саве на Врачару

Уз благослов патријарха московског и целе Русије Кирила, у Београд су јуче из руског Спасојаковљевског манастира донесене мошти 18 светаца Ростовске и Јарославске земље, међу њима и мошти Светог Александра Невског, великог заштитника православља и војсковође Свете Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Свечани дочек моштију организован је испред Храма Светог Саве, у којем ће мошти остати до 13. октобра. Након тога ће бити пренесене у Ивањицу, те ће остати у Жичкој епархији до 11. новембра.

Велики број грађана окупио се јуче испред највећег храма на Балкану да дочека те светиње, међу којима су и мошти преподобног Сергеја Радоњешког Чудотворца. Дошли су, како су испричали, да им се поклоне и пред њима помоле.

Игуман Спасојаковљевског манастира Августин рекао је да је то што су мошти руских светаца довезене на српску земљу сведочанство не само пријатељстава него и духовног уједињења наших двају народа.

– Хвала вам, драги оци, хвала свима који су нас позвали на свету српску земљу – , рекао је игуман Августин испред Храма Светог Саве, поручивши да – благо српског и руског народа није у нечему непознатом, него у великим духовним вредностима – рекао је игуман.

Руску делегацију која се налази у Србији поред игумана чине начелник Ростовског рејона Јарославске област Алексеј Константинов, градоначелник града Ростов Велики Андреј Лос, власник фармацеутске компаније “Протек“ и оснивач хуманитарног фонда “Светитељ Григорије Богослов“ Вадим Јакунин, директор фабрике звона “Италмас“ (град Тутајев Јарославске области) Николај Шувалов.

Свети Александар Невски једна је од највећих личности у историји не само Руске већ и читаве Православне цркве. Његов свети култ је раширен не само у Русији већ и у Србији, Црној Гори, Бугарској, Македонији, Белорусији, Украјини, Молдавији, Пољској, Грчкој, Румунији, Америци, Аустралији, Африци. Њему су посвећени многи свети храмови, а поред Руса, његову молитвену помоћ посебно радо и често призивају православни народи Балкана. Један од најзнаменитијих храмова у српској престоници управо је посвећен Светом Александру Невском.

 

 

Извор: srbijadanas.com