Србија

Најважнија вест из Вашингтона стигла нам је синоћ! Трампов човек за Балкан преломио у вези корекције граница

Сасвим је сигурно да ће се Вес Мичел, можда већ у наредних неколико недеља, директно укључити у нормализацију односа између Београда и Приштине

Од става да је за САД питање КиМ решено 2008 .године, признањем независности Косова, 10 година касније се дошло до тога да се из Вашингтона први пут показује разумевање за интерес Србије. Синоћ се отишло корак даље. Наиме, утицајни амерички портал Базфид је објавио да помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичел заговара подршку САД евентуалном договору Београда и Приштине о „размени територије“ или „корекцији граница“, уз оцену да је реч о заокрету у политици Вашингтона. Ова вест посебно добија на тежини, ако се зна да је Мичел заправо човек Доналда Трампа задужен за овај део света.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У тексту се истиче је Мичелу поверен задатак да промени политику САД у источној Европи ради супротстављања Русији на тим просторима.

Прича о корекцији границе или размени територије, како се наводи, годинама није била тема за Американце због забринутости да би мењање граница на Балкану донело веће насиље на Косову, као и да би то оснажило друге у региону да покушају исто.

Наводећи да председник Србије Александар Вучић одавно заговара политику размене или поделе, портал истиче да Мичел није једини који сигнализира да би подржао такав договор, већ да је то претходно јавно рекао саветник председника САД за националну безбедност Џон Болтон.

И Мичел се ту, наводи се, не сматра најодговорнијим за заокрет у америчкој политици, али је његов мандат означио промену када је реч о томе колико озбиљно се ова идеја схвата.

– Са доласком Мичела, Америка се интензивније ангажује на Балкану како би се суочила са актуелним изазовима у региону. Чини се да су САД спремне да саслушају опције обе стране о томе како ићи напред и коначно постићи договор који ће региону донети дугорочну стабилност – навео је неименовани косовски дипломата за БазФид.

Дипломатски извори кажу да су САД поручиле Косову да је временски оквир за постизање договора ограничен и да сама Приштина схвата да је садашња ситуација – у којој Србија одбија да призна независност – неодржива.

У тексту се подсећа на Мичелову изјаву од јуна када је рекао да се на границама источне Европе драматично интензивира стратешко ривалство те да је приоритет САД да провери руску агресију.

Неки мисле да Мичел користи идеју о могућој размени територија око Косова за геополитичко супротстављање Русији.

Ако се ова неодржива ситуација реши сама од себе, како се верује, Русија би имала једну прилику мање да подстиче раздор, наводи се у тексту.

Информација која долази из Вашингтона, пре свега показује да је амерички став усаглашен са иницијативом председника Вучића о разграничењу, каже за Телеграф.рс, каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

– Друга ствар је, да очигледно тај пројекат независног Косова, онако како је првобитно био замишљен, није успео и да постоји потреба да се иде на неко друго решење – напоменуо је Миливојевић.

Он сматра да сасвим сигурно да актуелна америчка администрација нема намеру да верификује политику претходних.

– Трампова администрација апсолутно жели да коригује политику претходне везано за КиМ, односно да се мора тражити солуција у којој би Србија прихватила да учествује. Не може се без Србије, тј. мора се уважити да Србија има интересе у тој причи – казао нам је овај дипломата.

Према његовим речима, Трампова администрација уважава чињеницу да се не може решити питање Косова, онако како је некад било замишљено.

Професор ФПН и потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић каже за наш портал, да информацију која је стигла из Вашингтона треба протумачити у ширем контексту.

– Сасвим је евидентно да САД неће оставити Западни Балкан као недовршени пројекат. Сасвим је сигурно да ће се Вес Мичел, можда већ у наредних неколико недеља, директно укључити у нормализацију односа између Београда и Приштине – изјавио је Ђукановић.

Такође, сматра он, када је у питању корекција граница САД ће оставити отвореном ту тему.

– То неће бити тема о којој се неће расправљати – закључио је потпредседник Центра за спољну политику.

На Западном Балкану се не може без Вашингтона, иако регион функционише под окриљем ЕУ, констатовао је јутрос председник Александар Вучић и додао да Србија има добре односе са САД и поред супротстављених ставова о КиМ, те да је недавно остварен помак, јер су у Вашингтону почели да слушају српске ставове.

 

Извор: Telegraf.rs