Издвајамо Свет

НЕМАЧКА ТРАЖИ МИЛИОН РАДНИКА И ХОЋЕ БАШ БАЛКАНЦЕ: Вредни су и одговорни! Ево како до посла!

Фото: Pixabay.com

У Немачкој би од 1. јануара на снагу требало да ступи сет измена радног законодавства којим ће ова држава додатно отворити врата за усељенике.

У овом моменту, најјачој држави Европе недостаје 1,2 милиона радника. Пословна заједница Немачке незадовољна је и криви бирократију за губитак чак 30 милијарди евра, јер нису попуњена упражњена радна места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Канцеларка Ангела Меркел договорила је с коалиционим партнерима да се од 1. јануара донекле поједностави процес запошљавања странаца.

Предвиђено је да особа може на шест месеци да дође у Немачку о свом трошку и тражи посао.

Ако особа има уговор с послодавцем у Немачкој, добиће радну и боравишну визу, али у немачком конзулату државе из које долази.

До сада је оваква врста аранжмана била могућа само ако послодавац докаже да на немачком тржишту нема радника за посао за који је ангажован странац. Сада се та одредба брише.

Према истраживањима владиног и невладиног сектора, радници с простора бивше Југославије посебно су тражени. Цене их као вредне и одговорне.

Немачка влада већ 2015. године донела је одредбе којима је битно либерализовано тржиште рада, а грађанима западнобалканских држава дата прилика да му приступе.

Према подацима немачког министарства рада, Уредба за западни Балкан, како се зове законски акт, само 2016. и 2017. године у Немачку је довела 117.123 особе из БиХ и Србије.

Трендови у овој години показују повећање броја оних с Балкана који су добили посао у Немачкој.

Немци нису само освјежили тржиште рада него су драстично смањили број апликација за статус азиланта с овог подручја. Са 120.000 потенцијалних азиланата у 2015. године, тај број је на крају 2017. сведен на једва 10.000.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Kurir.rs/ Avaz.ba