Издвајамо Регион

НЕМЦИ ЧАШЋАВАЈУ КО ИМ ДОВЕДЕ РАДНИКА: Плата 2.500 ЕУР + стан

Ниједан део није могао из производног погона без потписа једног човека, који није дочекао већу плату. Немци су, са друге стране, за сат схватили колико вреди.

Три године Јосип Хорват из Ивановца код Чаковца у својој компанији покушавао је да избори плату са коефицијентом који му је припадао с обзиром на специфично радно место контролора за испитивања метала ултразвуком, магнетима и, дакако, визуално.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ниједан део није могао из производног погона без потписа овога техничара, али припадајућих 400 куна (око 50 евра) више на плату од 5.500 до 6.000 (740 – 800 евра) куна једини човек у компанији с таквим овлашћењима није дочекао.

Како пише Вечерњи лист, Немцима је, за разлику, било довољно мање од сат времена да схвате колико вреде Хорватово искуство, знање и годинама стицани сертификати.

„Први позив уследио је пола сата након што су хрватски представници мој ЦВ проследили немачкој агенцији. Јавио сам се, иначе, на оглас на Фејсбуку, за посао заваривача. Немци су ми прво понудили 12 евра на сат. Кад су чули да знам немачки, понуда је одмах порасла на 18 евра, а до краја разговора, кад су чули све моје квалификације и шта сам све радио, завршили смо на сатници од 20 евра. И то за почетак, након три месеца пење се на 24 евра, а на крају су ми понудили плату и 200 од 400 евра за стан, који су ми они такође нашли“, каже Јосип којем управо треба да стигне прва плата од 2.500 евра.

„Након три месеца прећи ће и на 3.000 евра. Нисам се ни сам томе надао. Посао јест физички тежак, али ради се нормалним темпом, без притиска, важно је само да буде квалитетно. Компанија је огромна, извози и у Америку, производи велике пумпе за бетон, нафту… има 300 запослених, а јако је пуно послова и роботизовано“, задовољно говори Јосип о новом радном месту у градићу недалеко од Франкфурта.

При томе је, каже, известан и напредак на послу. У фабрици су му дали до знања да и њима требају контролори, којима су плате неупоредиво веће него заваривачима, а Хорватови годинама стицани сертификати свугде вреде.

„Овде сматрају да је штета за компанију да не искористе нечије вештине и знања, а код нас то није било битно чак ни у компанији која је сама доста уложила у моју едукацију…“, са жаљењем каже он и открива да му нови послодавац нуди 200-300 евра стимулације за сваког вариоца, бравара и монтера којег доведе из Хрватске.

 

 

Извор: Вечерњи лист