СРБИЈА ЈАВЉА

НОВИНАР КАШОГИ УБИЈЕН ЈЕР ЈЕ МНОГО ЗНАО: Имао доказе о вези између краљевске породице и терориста!

Џамал Кашоги, за ког се сумња да је ликвидиран у саудијском конзулату у Турској, имао је информације и о корупцији краљевске породице и о њеним везама са Ал Каидом, тврди његов пријатељ

Саудијски новинар Џамал Кашоги (59), који је нестао 2. октобра, а за ког се верује да је убијен у конзулату своје земље у Турској, смакнут је због тога што је много знао о саудијској краљевској породици, тврди његов пријатељ политички аналитичар Асијем ел Дифрауи. Према његовим речима, Кашоги, који је радио за „Вашингтон пост“, имао је информације о корупцији и унутрашњим питањима породице Ел Сауд, али и о њиховим везама са терористима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срео се с Бин Ладеном
Ел Дифрауи, који је упознао Кашогија 2003. током америчке инвазије на Ирак, каже да писање његовог пријатеља није било велика претња саудијској влади, али да јесу његове везе са државном тајном службом јер га је она снабдевала информацијама.

– Ако је стварно убијен, био бих изненађен да се то догодило само због његових новинарских активности. Саудијци поседују половину међународних арапских медија. Као новинар и активиста, Кашоги је можда био незгодан за њих, али није био права претња. Међутим, он је много знао. Поверене су му најделикатније тајне краљевства и био је припадник суперелите, те је знао превише – навео је Ел Дифрауи за немачки лист „Ди Велт“.

На питање новинара шта је то Кашоги могао да зна, аналитичар је поменуо корупцију, неслагања унутар краљевске куће, погрешне поступке чланова краљевске породице и њихове везе са екстремистима. Према Ел Дифрауиовим речима, Кашоги је био жесток противник Ал Каиде и подршке коју је Саудијска Арабија дала тој терористичкој групи.

– Кашоги се срео са вођом Ал Каиде Осамом бин Ладеном 90-их, кад је покушао да га убеди да прекине са милитантним активностима. Гајио је симпатије према Муслиманском братству, које је сматрао много умеренијом и демократскијом формом исламизма – рекао је Ел Дифрауи.

О везама између Саудијске Арабије и терориста одавно се спекулише, међутим, Ел Дифрауи верује да је Кашоги имао и директне доказе о томе, те да га је то коштало живота.

Раскомадано тело
Иначе, Кашоги, који због писања против Ријада живи у егзилу у САД, нестао је пре две недеље, након што је ушао у саудијски конзулат у Истанбулу. Тамо је отишао да би добио потврду о разводу јер је планирао да се поново ожени, и то Туркињом Хатиџе Ченгиз (36). Она га је чекала испред конзулата да заврши посао, али он никад оданде није изашао. Турске власти тврде да имају доказе да су саудијски агенти испитивали, мучили, убили и раскомадали Кашогија у конзулату. Тело су му спаковали у торбу и пребацили до куће конзула у Истанбулу, а одатле приватним авионом у Ријад.

Све велике силе траже од Саудијаца да разјасне целу ситуацију и прете озбиљним санкцијама уколико се утврди да је новинар заиста убијен у конзулату. Међутим, Ријад негира да је одговоран за нестанак Кашогија и тврди да је он напустио конзулат и да му се тек онда изгубио траг.

Трамп сад мисли да Саудијци нису криви!

Амерички председник Доналд Трамп, након што је запретио Саудијској Арабији санкцијама због убиства новинара Кашогија, јуче је променио плочу. Он је изјавио да су „неке грубе убице“ ликвидирале новинара.
Трамп је променио мишљење након телефонског разговора са саудијским краљем Салманом.

– Управо сам разговарао са саудијским краљем, који по сваку цену негира да Ријад има везе са злочином над нашим и саудијским грађанином. Блиско сарађујемо са Турском да бисмо открили истину – рекао је Трамп.
Он је додао да ће због свега одмах послати свог државног секретара Мајка Помпеа у Ријад како би се састао са краљем Салманом.

 

Извор: Informer.rs