Регион

ОСУЂЕНИ КРИМИНАЛЦИ ВОДЕ АНТИСРПСКУ ПРОПАГАНДУ НА ХРТ: Лопов и фалсификатор пљују по жртвама Јасеновца и Вучића и краља Александра зову терористима!

Аутор књиге „Мит о Јасеновцу“ Роман Лељак осуђиван због крађе и превара, а Јаков Седлар, који је Александра Вучића и краља Александра назвао терористима, оптуживан за фалсификовање

Хрватска државна телевизија не само да је промовисала ревизионистичку књигу и филм „Мит о Јасеновцу“ Романа Лељака већ је за своју антисрпску пропаганду одабрала човека који је осведочени лопов, који је крао и продавао оружје и опрему ЈНА, а уз то је и преварант и фалсификатор!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лељак и његова књига и филм добили су рекламу у јутарњем програму ХРТ, иако је Јавна установа Спомен-подручје Јасеновац упозорила да се у њима релативизује фашизам, умањује број жртава логора и показују симпатије према усташком покрету и НДХ. Ипак, много више о аутору говори његова биографија и каријера, којом су се бавили поједини хрватски медији.

Осуђиван

Лељак, иначе Словенац, данас је омиљени десничар у Хрватској и фалсификатор историјских чињеница, а како преноси портал Еxпресс.хр, почео је као припадник Контраобавештајне службе, да би крајем осамдесетих његова војна каријера била напрасно прекинута због оптужби за крађу војне опреме, незаконито снимање и крађу новца. Према писању регионалних медија, Лељак је касније осуђен на 14 месеци затвора.

Бивши обавештајац Божидар Спасић каже за Курир да је Лељак потпуно компромитована личност и у Србији и у Словенији, али да га Хрвати уважавају због његове пропаганде која им одговара.

– Он јесте био сарадник војне службе безбедности и оптуживан је за разне ствари, а одлежао је и затворску казну због крађе оружја ЈНА из војног магацина код Марибора. Неке пушке и пиштоље је покрао ради продаје. Брзо је проваљен као припадник службе који не само да одаје све тајне већ и краде одређена документа – о набавкама нафте за војску и муниције, о војним вежбама и слично. Покушавао је то да прода некоме на Западу, ја сумњам да је Немцима успео, преко неких новинара који су радили за БНД – објашњава Спасић.

Проваљен у Словенији

Он напомиње да је Лељак у Словенији одавно „прочитан“ и да су „његове измишљотине и конструкције оберучке пригрлили Хрвати, посебно њихове десничарске и ултрадесничарске присталице“.

– Он је сада гласноговорник усташтва – закључује наш саговорник.

Скандал на ХРТ се десио приликом промовисања књига и филмова у којима се фалсификује историја, релативизује фашизам, умањује број жртава у Јасеновцу, а Срби оптужују за стогодишњи терор. У спорној емисији је приказана илустрација на којој су, уз натпис „Сто година србијанског терора у Хрватској“, изнад људских лобања приказани српски државници од краља Александра Карађорђевића и Светозара Прибићевића до председника Александра Вучића и представника српске националне мањине у Хрватској Милорада Пуповца.

Пирамидална превара
Варао људе као Газда Језда

Лељак се бавио издаваштвом, али је био и посредник у кредитирању куповине аутомобила и учесник у рели тркама. Кад је 1999. осуђен на условну казну од четири месеца због неплаћања алиментације, Лељаково пословно царство је почело да се урушава. Соучио се са суђењима у Аустрији због превара и оптужби да је злоупотребио платне картице и да је помоћу пирамидалне шеме варао људе, обећавајући им астрономске камате. У затвор је отишао 2008. на казну од три и по године, јер је незаконито присвојио 54.000 евра од аустријских банака и 960.000 евра од оштећених у пирамидалној шеми.

И Јаков Седлар радо виђен гост на ХРТ
Фалсификује и лаже о Јасеновцу

Промоцију на ХРТ добио је филм „Сто година србијанског терора у Хрватској 1918-2018“ Јакова Седлара, кога су бројна удружења и организације у више наврата оптуживали за фалсификовање докумената и фотографија, измишљање података и прећуткивање чињеница. Антифашистичка лига је против њега поднела и кривичну пријаву због његовог филма о Јасеновцу. Лига тврди да он у филму пориче и знатно умањује геноцид почињен против Јевреја, Срба и Рома, а „мржњу подстиче првенствено према Србима“.

 

Извор: Kurir.rs