Издвајамо Србија

ОВО ЈЕ ПРАВИ РАЗЛОГ ЗАШТО ХОЋЕ ДА ОТМУ ЈУГ СРБИЈЕ: Медвеђа лежи на 547 милиона тона злата и бакра

Фото: Јутјуб

Компанија “Дунав Минералс”, која у месту Туларе код Медвеђе истражује бакар и злато, саопштила је да у лежиштима Кисељак и “Јелоу Крик” има 547 милиона тона руде.

Толико износи “укупан обједињени ресурс” у лежиштима, са садржајима 0,22 грама по тони злата и 0,23 одсто бакра, што је 1,26 милиона тона бакра и 120 тона злата, изјавио је менаџер истраживања Фил Фокс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Са великим задовољством објављујемо повећање ресурса у лежишту бакра и злата – Кисељак, као и први прорачун ресурса на суседном лежишту бакра и злата – Јелоу Крик”, рекао је Фокс.

Он је објаснио да је приликом израде тог извештаја за лежиште Кисељак коришћен гранични садржај метала од 0,15 одсто еквивалента бакра, а заснован је на претпоставци да ће се вршити површинска експлоатација.

За лежиште Јелоу Крик предвиђен је сценарио подземне експлоатације и на основу тога коришћен гранични садржај метала од 0,30 одсто еквивалента бакра.

Компанија “Дунав Минералс” је у новембру 2012. године за лежиште Кисељак, у категорији претпостављених ресурса, објавила иницијални ресурс, а затим је након додатног бушења, на јужном односно ободном делу лежишта Кисељак, објавила и повећање ресурса у истој категорији.

“Нови претпостављени ресурс за лежиште Кисељак, сада износи 459 милиона тона руде са 0,20 г/т злата и 0,22 одсто бакра, што је 1,0 милион тона бакра и 93 тоне злата”, каже Фокс.

Он је рекао да је “додатним бушењем током 2013. године, на суседном локалитету Јелоу Крик, удаљеном свега 500 метара од лежишта Кисељак, дефинисан још један минерализовани порфирски кластер са бакром и златом”.

Према његовим речима, претпостављени ресурс у лежишту Јелоу Крик износи 88 милиона тона руде са садржајима од 0,30 г/т злата и 0,30 одсто бакра, што је 265.000 тона бакра и 26 тона злата.

“С обзиром на охрабрујуће резултате, настављамо са израдом економске процене, студије о процени утицаја на животну средину, технолошко-металуршке студије, као и друштвене студије. Прелиминарни резултати студија могу се очекивати до краја ове године”, нагласио је Фокс.

 

Извор: Тањуг