Издвајамо Србија

ПАКЛЕНИ ПЛАН ЏИХАДИСТА ЗА НАПАД НА СРПСКЕ СВЕТИЊЕ НА КИМ: Од ИД добили новац за дизање у ваздух Грачанице и К.Митровице

У следећем кораку, џихадисти су, како се наводи у документима тужилаштва, наишли на озбиљан проблем јер нису успели да пронађу људе заинтересоване да буду бомбаши-самоубице

Истрага косовског тужилаштва против шесточлане групе џихадиста, ухапшене због припреме напада на Израелце, Србе и Кфор, показала је да су оптужени покушали да набаве експлозив и бојне отрове у Албанији, као и да су планирали да изазову хаос на Косову, попут оног који се догодио током мартовског насиља 2004. године, пренео је РТС позивајући се на приштински портал Калзо.

Оптужница против ове групе предата је косовском правосуђу прошле седмице и у њој се наводи како су оптужени покушали да организују и изведу терористиче нападе на Косову, на који начин су бирали мете, те како су њихове акције финансиране.

Један од оптужених, Бујар Бехрами, у исказу је полицији открио детаље везане за планирање напада, регрутацију бомбаша, као и начине на који су припадници ове групе покушали да набаве оружје, експлозиве и бојне отрове.

Осим Бујара Бехрамија, за тероризам су оптужени и Ресим Кастрати, Грамос Шабани, Алберт Адемај, Леутрим Муслију и Едона Халити. Бујари је, према оптужници, покушао да формира групу „Помагачи Исламске државе у земљи орлова“, која би деловала на Косову, у Македонији и Албанији.

Леутар Муслију је у мају осуђен на три и по године затвора због планирања напада на израелске навијаче током меча у Елбасану.

Истрагом је утврђено да им је Исламска држава пребацила око 9.000 евра за финансирање напада. Планирали су и да нападну два угоститељска објекта у Грачаници, као и православну цркву у Косовској Митровици.

Суштински, операција џихадиста почела је у јесен 2016. године, када је Бехрами ступио у везу са Ридваном Акифијем који му је рекао да почне да планира напад на Израелце током утакмице коју је фудбалска репрезентација те државе играла у Албанији.

План, који је у међувремену представљен и главном косовском џихадисти у Сирији Лавдриму Муџахерију, укључивао је бомбашки напад за којим би уследила пуцњава из аутоматског наоружања. Новац је, како се наводи у оптужници, набавио Акифи преко тајне службе Исламске државе.

Пошто је тај план, у међувремену, пропао, група џихадиста одлучила је да пронађе нове мете, због чега је ступила у контакт са неименованим официром албанске војске од кога су покушали да набаве експлозив и бојне отрове.

Готово истовремено, група је изгубила контакт са кључним људима у Исламској држави, пошто су Муџахери и Акифи убијени у борбама у Сирији, па је комуникација настављена са особама које су у оптужници означене као „А1“ и „А2“.

– Моја идеја била је да нападнемо православне објекте у време њихових верских празника… На Гуглу и Википедији истраживао сам где се цркве налазе, који су снажни отрови и експлозиви…А3 је отишао у Албанију да набави бојне отрове и експлозив – наводи се у Бехрамијевој изјави.

Џихадисти су у Албанији успели да пронађу везу која би им омогућила да купе експлозив по цени од 1.000 евра за килограм, али је потрага за бојним отровима била компликована иако се један од чланова групе састао и са високим официром албанске војске.

У следећем кораку, џихадисти су, како се наводи у документима тужилаштва, наишли на озбиљан проблем јер нису успели да пронађу људе заинтересоване да буду бомбаши-самоубице, па је план напада на српске верске објекте са Божића померен за Ускрс, год су као мете означени Грачаница, Косовска Митровица, Пећ и Призрен.

На крају, група џихадиста одустала је од напада на Ускрс, па је цео план померен за Видовдан, али је Исламска држава тражила да изведу акцији попут мартовског погрома 2004. године, док је Бехрами сматрао да напад треба да буде мањег интензитета.

 

Извор: Телеграф.рс / Тањуг