Србија

ПАНИКА НА ГРАНИЦАМА СРБИЈЕ: Афричка куга пред вратима, надлежне службе на ногама!

Афричка куга, заразна и смртоносна болест која напада свиње, дошла је до граница Србије и зато апелујемо на људе да не доводе нашу земљу у ризик несавесним понашањем, изјавио је Зоран Ивановић, начелник Ветеринарске инспекције.

Ивановић је нагласио да је Министарство пољопривреде озбиљно схватило ситуацију у региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Основан је републички кризни центар, а у пограничним местима и регионални, објављене су мере и било шта што потиче од свињског меса са територија тих држава не може да уђе у земљу ако није термички обрађено. Под надзором су и путници – казао је Ивановић за РТС.

Подсетимо, ова опака болест већ годину дана је присутна у Румунији и Бугарској и то представља велику опасност по Србију. Регистрована је и у Мађарској, али је захваљујући огради коју су мађарске власти поставиле због миграната мања вероватноћа за пролазак дивљих свиња, које представљају највећу опасност од ширења заразе за коју не постоји лек. У Румунији је од почетка године убијено 50.000 свиња.

Вирус који изазива афричку кугу свиња је изузетно отпоран и може преживети ниске температуре, па и целу зиму у лешу. Такође, дуго опстаје и у месним прерађевинама. Најтежи облик заразе је и најкраћи, јер свиње угину пре него што стигну да испоље симптоме, као што су висока температура, губитак апетита, дрхтавица, поремећај у дисању и кашљање.

 

Извор: Kurir.rs/Slavica Tomčić