Свет

ПЕНТАГОН ЗАНЕМЕО: Застарелим руским наоружањем УНИШТИЛИ НАЈБОЉИ АМЕРИЧКИ ТЕНК (ВИДЕО)

Борба против окупатора води се свим средствима

Хути у Јемену су на фантастичан начин успели да униште саудијски тенк америчке производње М1А2С Абрамс. Снимак је објављен на свим Јеменским медијима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Борба се догодила у провинцији Џизан у јужној Саудијској Арабији. Шиитски побуњеници из редова Хута су успели да онеспособе Абрамс који није имао пешадијску подршку. То показује још једном велики аматеризам војника и официра Саудијске Арабије.

Током борбе тенк је погођен и посада је била принуђена да напусти возило. За сада није сигурно које оружје су користили Хути, али се претпоставља да је у питању навођена ракета попут Маљутке или Фагота.

Тенк М1 Абрамс је главни борбени тенк америчке војске, и у масовној је производњи још од 1980 године. У употреби је у многим земљама света, укључујући и верног америчког савезника Саудијску Арабију.

У рату у Јемену су супротстављене владине снаге Абд Рахмана Мансура Хадија, против хута, шитског анти-америчког покрета отпора. Хадијеву владу подржавају Саудијска Арабија и друге сунитске земље залива, које немилосрдно бомбардују градове у напаћеној земљи.

 

Извор: Srbija Danas/rs.sputniknews.com