Издвајамо Свет

ПЕНТАГОН ЗАПАЊЕН РУСКИМ ОРУЖЈЕМ: Они су у стању да нам искључе…

Фото: Јутјуб

Пентагонов технолошки систем покушава да спречи Русију да искључује америчке сигнале са бојног поља у Сирији, показује федерална уговорна документација.

Агенција Министарства одбране САД одговорна за развој нових технологија за војску САД – ДАРПА – је током неколико месеци добила уговоре у вредности од најмање 9,6 милиона долара за радио системе дизајниране да заштите америчке сигнале који се користе за организовање ваздушних и артиљерисјких удара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споразуми са америчким одбрамбеним уговорцима Нортхроп Грумман и Л3 Тецхнологиес долазе усред растућих забринутости да би Русија могла пресрести и манипулисати америчке циљане податке.

ДАРПА у уговорним документима каже да програм има за циљ одбрану од такозваног убиственог ланца, омогућеног оружјем за електронско ратовање, који би могао паралисати противнике а затим их уништити велим ударом.

Русија је распоредила скуп система за електронско ратовање у Сирији како би одбранила базе и ваздушна средства која су потенцијално способна да ометају и преваре америчке системе, кажу стручњаци.

“Америчка војска препознаје да се руске способности електронског ратовања развијају до тачке где могу представљати претњу америчким системима,“ рекао је Самјуел Бендет, истраживачки аналитичар ЦНА, одбрамбеног аналитичког центра у Вашингтону. “Када је реч о Сирији, Русија ју је користила као велику лабораторију за своје оружје.“

Најава ДАРПА-иног програма је уследила јер амерички војни званичници све више изражавају забринутост, како приватно тако и јавно, о претњама руских система за електронско ратовање на бојном пољу у Сирији.

У априлу је НБЦ Неwс известио да је руска војска омела ГПС сигнале америчким дроновима у Сирији, теника која је првобитно усавршена у Украјини. Шеф америчког тима за специјалне операције генерал Рејмонд Томас је ову ратом разорену земљу назвао “најагресивнијим окружењем (електронског ратовања) на планети.“

Програм ће подржати Команду за специјалне операције, Марински корпус и Ваздхопловну команду које су задужене за спашавање несталих америчких војника. Портпарол ДАПРА-е није одговорио на захтеве за коментар. Представник компаније Л3 Тецхнологиес, једног од добитника уговора за радио технологију, одбио је да одговори на питање на годишњем сајму америчке војске прошле недеље.

Америчка кампања у Сирији, укључујући и борбу за бившу престоницу Исламске државе Раку, снажно се ослањала на интеграцију ваздушне подршке са посредничким снагама као што су Сиријске демократске снаге. Бивши војни официри су рекли да напредни руски системи електронског ратовања потенцијално могу бити искоришћени за пружање лажних података о циљу америчкој војсци која координира вадушном подршком, ублажавајући њихову ефикасност.

“Ако се (непријатељ) може петљати са тим компјутерима да пружи погрешне податке, ви потенцијално можете позвати на ваздушне ударе на сопствени положај,“ рекао је Адам Рут, истраживач сарадник у Центру за нову америчку безбедност и бивши војни рендђер који је помогао у директној америчкој ваздушној подршци у Авганистану. “То је високо ризична активност. Ви нисте обично удаљени неколико километара. Ви сте углавном на неколико стотина метара.“

Главни изазов, рекао је Рут, је то што је америчка војска навикла да делује у “благим“ окружењима попут Авганистана, где има мање софистицираних изазова да оспоре америчку ваздушну моћ на бојном пољу. Али ако војска више не може комуницирати или развити податке о циљању, “ваздушна подршка одузима више времена или постаје немогућа,“ рекао је он.

Амерички командант рекао је да се војска буди по питању озбиљности ове претње након што их је Русија престигла током протеклих година.

“На фронту комуникација морамо осигурати наше мреже,“ рекао је генерал-потпуковник америчке војске Пол Фанк, који је командовао америчком коалицијом која се борила против Исламске државе у Ираку и Сирији до јуна. “Наши противници ће се стално прилагођавати, па се ми морамо прилагођавати брже и чешће.“

Фанк, који сада командује ИИИ корпусом војске из Форт Худа у Тексасу, рекао је да он није био упознат са програмом под вођством ДАРПА-е.

Од уласка у сукоб 2015. године, Русија је ротирала много трупа у Сирији, рекао је Бендет.

Валериј Герасимов, који води Московске оружане снаге, описао је сиријско бојно поље као увод у будуће ратове. То укључује усвајање електронског ратовања (ЕW) у војну обуку.

“Кад год говоримо о руским ЕW системима, то је константна обука,“ рекао је Бендет. “Они то раде свакодневно.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс