Србија

ПОГЛЕДАЈТЕ ШТА ЋЕ НАТО ВОЈНИЦИ РАДИТИ У СРБИЈИ: Њих 1.000 шаљу са јасним задатком!

– Србија је важан партнер за НАТО и драго нам је да нашу сарадњу можемо да подигнемо на следећи ниво заједничком организацијом тако изазовне вежбе – изјавио је директор вежбе испред НАТО

Вежба под окриљем Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације, специјализованог дела НАТО Алијансе за реаговање у случају природних катастрофа, одржац́е се у Србији од 7. до 9. октобра у Младеновцу. За сценарио је изабран земљотрес, који је повезан са геолошким и еколошким изазовима са којима се наша земља суочава, а 24 међународна тима из 37 земаља и више од 900 учесника из Србије увежбаваће хитан одговор на ванредне ситуације у случају природних катастрофа или хемијско-биолошких акцидената.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг најавио је долазак у Србију наредне недеље, како би заједно са председником Србије, Александром Вучићем, присуствовао „највећој вежби пружања помоћи у ванредним ситуацијама“ Алијансе „са 40 земаља учесница“.

– Ово је прва таква вежба којој је домаћин Србија, што одржава снажно и високо цењено партнерство Србије и НАТО-а – поручио је генерални секретар Алијансе.

Истог дана он ће одржати и говор на конференцији коју организује Београдски безбедносни форум, а планирано је и да се током посете генерални секретар НАТО састане са премијерком Србије, Аном Брнабић, а потом и са студентима Филолошког факултета Универзитета у Београду

Сценарио осамнаесте ЕАДРЦЦ вежбе управљања последицама ванредних ситуација, пружа могућност увежбавања међународне сарадње и јачања способности тимова из различитих земаља како би заједнички могли да учествују у потрази и спасавању.

Како је најављено, у званичном саопштењу, биће приказана координација медицинских тимова, као и деловање тимова за деконтаминацију испасавање из воде и хемијска/биолошка/радиоактивна/нуклеарна заштита. Доприноси вежби ће се састојати од тимова за хитне реакције, као и планера и евалуатора.

– Србија је важан партнер за НАТО и драго нам је да нашу сарадњу можемо да подигнемо на следећи ниво заједничком организацијом тако изазовне вежбе – изјавио је, Клаудиу Зоикас, директор вежбе испред НАТО.

Теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација ће бити изведена у координацији са Министарством унутрашњих послова Србије, а поред 830 припадника НАТО војног савеза, односно 24 међународна тима из 37 земаља и припадника Сектора за ванредне ситуације, учествоваће и остале јединице МУП-а Србије, али и Министарства одбране и других државних органа који се у неком сегменту баве заштитом и спасавањем, што је више од 900 људи из наше земље.

– Ова вежба ће послужити као велика прилика да укључимо наше тимове у интернационално окружење и да одговоримо заједничком реакцијом на ванредне ситуације – поручује Јелена Димић из Министарства унутрашњих послова Србије.

Из Агенције за смањење опасности од напада поручују да је ово прилика да се споје нације и тимови који никада нису радили заједно и послати их на локацију на којој морају да реше веома компликоване, изазовне и комплексне проблеме заједно.

– Није питање где ће се десити следећа ванредна ситуација, већ када ће се десити – рекао је Иван Барас из Министарства унутрашњих послова.

 

Извор: Telegraf.rs