Издвајамо Свет

ПОНИЖАВАЈУЋЕ! ЗАПАД на Балкан шаље лошије детерџенте, пасте за зубе, чоколаде, млеко и месне производе

Pixabay.com

Европски парламент формираће радно тело које ће контролисати да ли компаније на источно европско тржиште шаљу лошије пасте за зубе, детерџенте, чоколаде, млеко, месне производе у односу на производе на Западу

Пракса довођења у заблуду потрошача од мултинационалних компанија које су купцима источне Европе продавале разне производе лошијег квалитета од оних намењеним развијеним земљама ЕУ, ускоро би могла бити прекинута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европски парламент, с већином од 464 гласа „за“, изгласао је извештај о различитом квалитету производа за источна и западна тржишта. То значи да је ЕУ препознала и признала да велики светски брендови производе исте производе различитог квалитета, боље за западноевропске земље, а лошије за источноевропска тржишта, укључујући и Балкан. Сада следи промена смернице о непоштеној пракси, као и оснивање одвојеног европског тела које ће се бавити регулацијом и тржишном контролом. С новим смерницама биће кажњени произвођачи који буду продавали исте производе различитог квалитета.

Производи светских марки на балканском тржишту само су изгледом слични онима у западној Европи. Грађани из декларације могу видети шта се све налази у производу који су купили, али не и да ли је ли тај производ бољи или лошији него у остатку Европе.

Пасте за зубе, детерџенти, чоколаде, шампони, па чак и млеко, месни производи, уређаји и козметика далеко су неквалитетнији на Балкану у односу на производе на Западу. Тако на балканско тржиште стижу чоколадни производи с више шећера, а мање лешника и какаа, док је мирис детерџената за одећу непостојанији од истих артикала које користе грађани у западној Европи.

У земље Балкана роба лошијег квалитета стиже углавном из Румуније, Пољске, Бугарске и Мађарске, где велике компаније имају производњу намењену источном тржишту.

Европско удружење за срчане болести недавно је проблем двоструког квалитета производа повезала с ризиком од срчаних и кардиоваскуларних болести који је далеко већи у средњој и источној Европи. Постоје истраживања која показују и да је храна у југоисточној Европи много сланија. Дугорочно, такве разлике у производима доводе до здравствених ризика, казала је Биљана Борзан, посланица у Европском парламенту. Управо је њено истраживање показало да је ХИПП дечја храна у Хрватској мање здрава, па је након објаве резултата ХИПП повукао производ с полица хрватских продавница.