Србија

Последње истраживање ЦЕСИДА о рејтингу политичких партија: СНС јачи од свих странака заједно!

Највећу подршку грађана и даље ужива владајућа Српска напредна странка

Да се ове недеље одржавају избори коалиција око СНС освојила би нешто мало више од 53 одсто, док би опозициони Савез за Србију освојио нешто изнад 15 одсто гласова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Цензус би прешла и коалиција око СПС. То показује истраживање Центра за слободне изборе и демократију.

На питање коју коалицију бисте подржали да су избори ове недеље од 61 одсто опредељених 53,3 одсто је навело коалицију око СНС, 15,3 процената Савез за Србију, док коалицију СПС-ЈС подржава 8,8 процената испитаника. Врло близу цензуса са 4,9 одсто је СПАС са Александром Шапићем на челу, затим следи СРС са 4,2 одсто колико има и Грађански блок 381 око ПСГ и Саше Јанковића. Испитаници, њих 1,8 одсто, се изјаснило за Доста је било, док СВМ и ЛСВ имају по 1,5 процената подршке.

Извршни директор Цесида Бојан Клачар указује и на изненађујућих 61 одсто опредељених испитаника, што се дужи период није десило.

– СНС је класично изнад подршке од 50 одсто. Што се тиче подршке Савеза за Србију, она је резултат политичких укрупњавања која су се десила у протеком периоду. Чињеница је да су одређени гласачи мањих странака приклањају једном или другом блоку – каже Клачар.

Шапић је, како додаје, на 4,9 одсто из простог разлога – истраживања су рађена ван изборне кампање.

Што се тиче блока окупљеног око ПСГ Саше Јанковића, он напомиње да је евидентно да узимају један део грађанских гласова.

– ПСГ у овом блоку има више него сам, а чини се да гледају да профитирају тако што ће бити различити од активности СЗС. Врло је вероватно и да им се приклања један број људи који нису задовољни шароликошћу Савеза за Србију – сматра Клачар.

 

Извор: Srbija Danas/Novosti.rs/Blic.rs