Издвајамо Свет

ПОТВРЂЕНО! ШИПТАРЕ СТИЖЕ ОСВЕТА ЗА ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА: Ове терористе ОВК чека ЗАТВОР У ХАГУ!

„То је ексклузивна вест из Шевенингена, 100 одсто проверена. Значи да тај суд почиње са радом и да се очекују прва хапшења!“

На првим оптужницама Специјалног суда за злочине ОВК, које се, како је најавио минситар Ивица Дачић, очекују врло брзо, налазе се оснивач и бивши командант ОВК Азем Суља, затим брат премијера лажне државе Косово Рамуша Харадинаја, Даут, и шеф суда ОВК Сокол Добруна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Специјачно тужилаштво у Хагу, на чије је чело почетком септембра дошао Џек Смит, пронашло је доказе за више од 60 бивших лидера и припадника ОВК, с тим што се оптужнице односе како на ратне злочине, тако и на друга дела почињена крајем 2000. године. Косовски медији су писали да је могуће да ће Суља, Даут Харадинај и Добруна међу првима бири ухапшени, заједно са Шукријем Бујом, који је осумњичен за напад на албанску породицу у Годанцу након рата. Прве оптужнице очекиване су још почетком ове године, односно након десете годишњице од проглашења независности Косова. Наравно, јавност највише анима да ће се у Хагу наћи и актуелни лажни председник Косова Хашим Тачи, да би „било кад, под било којим околностима, свим средствима“ одговорио на позив Специјалног суда. Иако је формирање ове институције означио као „историјску неправду према Албанцима“.

Ипак, имајући у виду да Тачи обавља високу квазидржавну функцију, мало је вероватно да ће и он – али и лажни премијер Рамуш Харадинај и председник лажне скупштине Кадри Весељи, бити изведени пред лице правде. Међутим, њихови најближи сарадници и саборци не би смели избећи такву судбину.

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб

Министар Ивица Дачић истакао је да се читав један спрат у Схевенингену празни, а то је најмање 12 ћелија за потребе Специјалног суда за злочине ОВК.

– То је ексклузивна вест из Схевенингена, 100 одсто проверена. Значи да тај суд почиње са радом и да се очекују прва хапшења. Да ли ће Тачи бити тај или неко други, није битно, тај суд почиње са радом и хитно тражи да се ослободе ћелије. Сигурно их не траже да би их окречили – рекао је Дачић.

Бивши тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић истиче заслуге институције на чијем је челу био у свим будућим процесима против злочинаца ОВК у Хагу.

– Формирање Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу је последица нашег рада на откривању злочина трговине органима на Косову. Наша заслуга је највећа у том погледу. Е, сад, у погледу брзине подизања оптужница, нисам оптимиста као Дачић, нити могу да претпоставим ко би могао да се нађе на оптужницама. Рецимо, Хаши Тачи је свакако један од оптуженика. По мени, политика у овим судским процесима не би смела да има никакву улогу – објашњава Вукчевић.

Адвокат Божо Прелевић напомиње да оптужнице неће тако лако бити подигнуте или најмање годину дана, односно док се у Бриселу не заврше преговори Београда и приштине о нормализацији односа.

– Неће то тако брзо ићи, јер се ради о екстремно комплексним предметима. Нови тужилац Џек Смит најпре мора да провери део оптужница, да сагледа с ким ради, какав је квалитет оптужница. А то није тако једноставно. Никоме не одговара да се подигну оптужнице које ће падати. Друга ствар је што ми посао тужиоца поистовећујемо са лепљењем плочица у купатилу – наглашава Прелевић.

Како каже, Специјални суд се неће бавити мањим поступцима.

– Ићи ће се на два-три велика псотупка са великим именима. Тако се поступало и са злочинима у босни где се истраживала линија командне одговорности. Да сам ја тужилац, ишао бих тако и на сигурно полазећи од наредбодавних улога у злочинима ОВК. Ипак, у случајевима хрватских генерала Анте Готовине и Младена Маркача показало се да су и такве оптужнице падале – подвлачи Прелевић.

На рад суда утицаће свакако и дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

– Нажалост, и овде професија уступа место политици. Не заборавите како се у Хагу чекало да умру Фрањо Туђман и Алија Изетбеговић да би почели процеси. Колико знам, тренутно се у Хагу суди само Ратку Младићу и Радовану Караџићу, па можда се и због тога празне ћелије – закључује Прелевић.

Сокол Добруна – шеф „војног суда“ ОВК

Добруна је био шеф суда такозване Ослободилачке војске Косова, тела које је било пандан војном суду какав имају званичне војне снаге. О злочинима за које је Добруна осумњичен не зна се много у овом тренутку, али верује се да – у најгорем случају – има значајна сазнања о начину рада ОВК и ливкидацијама које је та терористичка организација спроводила. Иако је рекао да неће сарађивати са Специјалним судом, Добруна је приштински „Експрес“ рекао да ужива у чињеници да ће ићи у Хаг.

– Немам шта да додам. Драго ми је што ћу ићи у Хаг – рекао је Добруна, који је радније оснивање Специјалног суда окарактерисао као велику неправде у порицање „државе Косово“.

Азем Суља – оснивач и војсковођа ОВК

Суља је један од оснивача ослободличаке војске Косова и један од њених централних фигура. Његово хапшење би могло да уследи након окончања истраге Еулекса о серији убистава политичких противника. Истрага која у тужилачким списима има кодно име „Блаца 2“, према тим информацијама, довела је управо до Суље као наручиоца ликвидација. Порекло надимка Велики Ујак односи се на крвно сродство Суље и актуелног лажног косовског председника Хашима Тачија. Бивши војсковођа ОВК је, иначе, хапшен 2016. године, али не због ратних злочина. Он је тада (док је још увек био посланик лажне скупштине Косова) био сумњичен да је отео имовину косова у вредности од 30 милиона евра путем криминалног удруживања фалсификовањем докумената и давањем мита.

Фото: Јутјуб

Даут Харадинај – убијао Србе у Ђаковици

Брат Рамуша Харадинаја, према најавама косовских медија, биће оптужен за злочине почињене у Глођанима 1998. године када је јединица коју је он предводио, као један од команданата ОВК, напала полицијску станицу и убила српског полицајца Миодрага Отовића. Осим тога, група коју је Харадинај предводио одговорна је и за застрашивање и за убиства Срба и Албанаца лојалних српским властима у истом периоду у околним местима као што су Ђаковица и избеглички кампови у Јунику Бабалољу. Стејт департмент је 26. јуна 2001. године ставио Даута Харадинаја на црну листу због сумњи да је те године учествовао у сукобима Албанаца са војском и полицијом у Македонији, а последњи пут је провераван 2015. године. Његово име је и даље на црној листи јер је у међувремену повезан и са Ал Каидом.

 

Извор: Блиц/М.Ж.