Издвајамо Србија

ПРОЦУРИО ЈЕЗИВИ ПЛАН: Шиптари са војском лажне државе крећу у напад на југ Србије!

Формирање тзв. војске Косова је озбиљна претња по безбедност Србије!

Албанци су спремни да 5.000 припадника тих оружаних снага искористе не само за упад и освајање севера Косова, већ и за агресију на југ Србије, односно општине Прешево, Бујановац, Медвеђу, ради задовољавања својих сепаратистичких планова, упозоравају саговорници.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С друге стране, косовски Срби наводе да из Приштине већ стижу најаве да ће те снаге имати право да се крећу широм Косова, што у народу изазива панику и страх од таласа новог насиља.

Професор ФПН и међународни експерт за конфликте Драган Симеуновић оцењује да је процес трансформације КБС у војску Косова тешко зауставити јер се то поклапа са интересом неких светских сила, међу којима и САД.

– Албанци би могли да употребе ту војску, нарочито пре евентуалног уласка у НАТО, не само за заузимање севера КиМ, већ и за агресију на југ Србије – општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, ради задовољавања својих сепаратистичких планова – упозорава Симеуновић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже да из Приштине већ најављују да ће те нове снаге имати право да се крећу широм Косова, те да због тога међу Србима постоји страх који позива на будност.

Угрожавање мира
– Али ми верујемо да у Приштини, али и међународним круговима, постоји довољно свести о томе да не предузимају такве акције јер ће се на тај начин директно угрозити мир и безбедност свих грађана. Срби на КиМ су опредељени за мир, да остану своји на своме, и планирамо будућност својих потомака на својим огњиштима – наводи Симић.

Подсећа да је договором у Бриселу јасно назначено да такве снаге не могу долазити на север Ким без сагласности градоначелника општина:

– Зато верјемо да ће међународна заједница спречити формирање војске и зауставити овакво правно насиље – каже он.

Орхан Драгаш, безбедносни аналитичар, сматра да би трансфорамција КБС у војску била велики безбедносни ризик за српски заједницу, нарочито на северу Косова.

– У Приштини убразно раде на формирање тзв. војске Косова, иако је то противно свим међународно прихваћеним документима. То је упозрење да је Србима на КиМ и Србији потребан компромисни споразум, за који се залаже председник Вучић, јер би свако одлагање решења, очување статуса кво или задржавање некаквог замрзнутог конфликта било на штету Срба.

 

Извор: Курир/М.Ж.