Издвајамо Србија

ПУТИН ОБЕЋАО ВУЧИЋУ: Бранићу Србију као да је Русија, СТИЖЕМ У БЕОГРАД!

Фото: Јутјуб

Двојица лидера провела више од два сата у разговору. Вучић: Више од 50 минута смо разговарали о Косову. Руски председник потврдио да ускоро долази у Србију

Фото: Јутјуб

Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин обећао је у Москви свом српском колеги Александру Вучићу да ће Србију бранити и штитити као своју земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како нам је потврђено у више дипломатских извора, највећи део састанка двојице лидера у Кремљу, који је трајао више од два сата, био је посвећен ситуацији на Косову и Метохији, а председник Путин је још једном гарантовао Србији пуну подршку у решењу овог највећег државног и националног проблема.

Руска рампа у УН

Руски председник је, како сазнајемо, јасно поручио да ће Москва наставити да пружа подршку Београду, како дипломатским тако и свим другим другим средствима.

– Председник Путин ставио је Вучићу одмах до знања да је изузетно информисан о свему што се догађа на Косову и око Косова. Пренео је Вучићу да Русија никада неће одустати од заштите српског народа и његових интереса. То се пре свега односи на велики и пресудан утицај који Москва има у Уједињеним нацијама, заједно с Кином. Наравно, осим дипломатског нивоа, Москва је спремна да и на сваки други легитиман начин помогне и пружи нам подршку ако сутра, не дај Боже, Албанци покушају да изведу неко ново етничко чишћење Срба у покрајини. Путин је дословце рекао да ће бранити Србију као своју земљу – преноси наш саговорник, упућен у све детаље разговора двојице председника.

Да Србија може бити веома задовољна после новог, 14. по реду састанка Путина и Вучића, потврдио је и сам шеф српске државе. Он је новинарима пренео да је са Путином анализирао све регионалне теме са посебним акцентом на Косово.

– Наишли смо на искрено разумевање, на искрен и пријатељски став председника Путина и Русије према српском народу и Србији. Политика је била доминантна тема у нашем разговору. Детаљно и темељно за два сата разговора прошли смо кроз све важне теме, а више од 50 минута смо причали о Косову. Председника Путина сам до најситнијих детаља упознао са комплетном ситуацијом у покрајини. Разговарали смо и о конкретним корацима о којима не могу да говорим у јавности… У сваком случају, наши односи на међународном плану јесу јако добри и морам да се захвалим због чврсте позиције коју Русија заузима у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије – навео је Вучић и потврдио да Путин ускоро долази у посету Србији.

– Председник Путин засигурно долази у Србију. Он је данас тражио од сарадника да му одреде датум посете Србији. Када тражи да му одреде датум, онда то значи да ће сигурно посетити Србију. Да је Путин рекао само ‘долазим’, то не би значило да ће посета сто посто сигурно бити реализована… – објаснио је Вучић.

На другој страни, руски председник Путин изразио је задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви.

– Сећам се ваше последње посете 8. и 9. маја ове године. Недавно смо обележили и 180. годишњицу наших дипломатских односа. Са задовољством примећујем и раст трговинске размене. Притом је тај раст непрекидан. Прошле године износио је 23 одсто, а у првих шест месеци ове године више од 14 одсто – приметио је Путин.

Нема решења без Москве

Коментаришући Вучићеву посету Москви директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да су српско-руски односи уткани у саме корене српске независности и државности и да је Србија данас поносна на своје пријатељство с Русијом.

Вучић говорио на перфектном руском

Председник Александар Вучић на састанку са Путином говорио је на перфектном руском језику, што је наишло на велике симпатије руске јавности. ТВ Раша тудеј пренела је оцену професора руског језика да Вучић говори течно и чисто, готово без акцента.
Интересантно је да Вучић 2012. у време доласка на власт уопште није говорио руски језик.

– Без подршке Русије нема решења за проблеме на Косову и посебно нема позитивног решења када је реч о положају Срба. Зато је јако важно што су се Вучић и Путин срели. Њихов добар однос јесте залог и за добре међудржавне односе и очекујемо даљи напредак у односима како у политичкој, тако и у економској сфери, а посебно на Косову – навео је Ђурић.

 

Извор: Д.К./Информер