Издвајамо Свет

ПУТИН ЗАДАЈЕ ТЕЖАК УДАРАЦ САД: Русија избацује амерички долар из своје целокупне спољне трговине

У значајном развоју, пројекат дедоларизације руске економије који је најављен у септембру од стране руског председника ВТБ-а Андреја Костина, потврђен је у понедељак и сада напредује. Ова мера, рекао је Костин, би могла минимализовати негативан ефекат америчких санкција на руску економију.

Антон Силуанов, руски министар финансија, коментарисао је да процес дедоларизације неће бити сличан аргентинском сценарију (размена имовине у доларима за имовину у националној валути), или у Узбекистану (вето на слободно кретање страних валута). Према речима Силуанова, руске власти раде на избегавању коришћења долара у спољној трговини, и почињу да врше трансакције у еврима, рубљама и другим валутама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Увешћемо пореске предности, говорићемо о брзом повраћају пореза на додату вредност за извоз,“ објаснио је Силуанов.

“Листа земаља које желе да смање своју зависност од америчке валуте је велика и укључује све државе које су већ пропатиле или оне које страхују да ће пропатити од доларског екстремизма,“ рекао је аутор.

“Европљани би имали користи ако би Русија користила евро, јер они сада морају да узму у обзир све ризике везане за нестабилност девизног курса. Земље БРИЦС-а, и други попут Ирана и Турске, такође желе да избегну долар,“ рекао је Анатолиј Аксаков, председник Одбора Државне думе (доњег дома руског парламента) за финансијска тржишта.

С друге стране, Мирзајан је истакао да је дедоларизација руске спољне трговине веома разумна мера са политичке тачке гледишта. Међутим, економски је то тешко извести.

“Да бисмо могли користити националне валуте у билатералној трговини, неопходно је да се ова трговина обави без неравнотежа,“ рекао је он.

Тренутно, руски извоз у Турску премашује 18 милијарди долара, а увоз је достигао само 3 милијарде долара. У том случају, према речима Мирзајана, ако обе земље наставе да користе националне валуте у трговини, Русија би могла акумулирати много резерви лире, док Турска неће имати рубље.

Упркос овом ризику и чињеници да ни рубља ни националне валуте других земаља тренутно нису довољно сигурна средства, аутори дедоларизације указују на то да је, за сада, ово само иницијатива која је у повоју. Према речима Костина, имплементација овог пројекта у Русији ће трајати најмање пет година.

“Што више Вашингтон злоупотребљава своју контролу над доларом, то ће више руских власти, и то не само оних у Русији, бити уверено да је дедоларизација вредна тога,“ закључује аналитичар.

 

Извор: Wебтрибуне.рс