loading...
Издвајамо Русија

ПУТИНОВ МЕТАК ЗАПАЊИО ПЕНТАГОН: Амери сазнали за руску супермуницију, прецизнију од ракета! (ВИДЕО)

Русија се латила производње артиљеријске „супермуниције“ са оптичким системом навођења, јављају амерички медији.

Чланак под насловом „Путинов супер-метак: Да ли Русија заиста развија артиљеријске гранате са оптичким навођењем?“ се појавио у листу „The National Interest“. Новинари су обратили пажњу на изјаву менаџера „Техмаша“ о раду на пројекту нове муниције калибра 152mm  за артиљеријске системе.

Чланак истиче да су први вођени пројектили ушли у производњу током осамдесетих година прошлог века. Тада су америчке оружане снаге добиле гранате типа М172 „Copperhead“ које су касније коришћене у војној кампањи против Ирака. Године 1986, СССР је направио артиљеријску вођену ракету калибра 152 mm – „Краснопољ“.

Новинари истичу да при прављењу нове муниције, Русија може да примени потпуно нов приступ. Сателитски навођене бомбе користе ГПС сигнал, али руски научници намеравају да направе пројектиле који би се наводили опто-електронским системом.

Аутор чланка се пита да ли ће нови пројектил бити самонавођен или ће га оператер контролисати „помоћу џојстика“.

Раније је заменик генералног директора концерна „Техмаш“ Александар Кочкин саопштио да је у току рад на концепту новог вођеног пројектила калибра 152 mm за артиљеријске системе. Пројектил ће након опаљења летети дуж балистичке трајекторије, а у прилазу мети ће „кориговати своју трајекторију“ помоћу „сопственог контролног система“. Претпоставља се да ће нови пројектил бити јефтинији од вођених ракета типа „Краснопољ“, али скупљи од конвенционалне артиљеријске муниције.

 

Извор: rs.rbth.com/Курир

loading...