Издвајамо Свет

РАДНИЦИ ХРЛЕ У ОВУ ЗЕМЉУ: Плата 3.500 евра, смештај и храна БЕСПЛАТНИ, а ево која занимање траже

Ко може ово да одбије?

Велики број сезонских радника с хрватске стране Јадранског мора ускоро одлази радити у Аустрију којој недостаје близу 30.000 радника у угоститељству. Аустријска скијалишта у дефициту су с радном снагом и примају све од кувара и конобара до масера и козметичарки, а плате се крећу до 3.500 евра, уз бројне погодности као што су бесплатна храна, смештај те исплата 13. и 14. плате.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Услови су добро познавање немачког језика, морају бити квалификовани те имати искуства у хотелима с 4 и 5 звездица, пише Индеx.хр.

Иако радници из Хрватске још увек немају слободан приступ аустријском тржишту рада (све до 1. јануара 2020. године), радне дозволе издају се поприлично брзо, поготово за сектор туризма и угоститељства јер им, како смо већ навели, недостаје радне снаге.

А да пронађу посао у Аустрији, Хрватима помаже агенција Еуро Цареер из Пуле, која се бави посредовањем при запошљавању угоститељских радника у тој земљи.

Власница агенције Александра Бертелт је открила што је све потребно за посао у Аустрији те какви су тамошњи услови рада.

Ради се шест дана у седмици
– Радна седмица на аустријским скијалиштима траје 6 дана, а ради се по 9 сати на дан. Често се ради и више, али за тај су рад запослени добро плаћени. Или им се плаћа прековремено, или им се то компензује слободним данима – рекла је Александра Бертелт.

Што се тиче плате, каже како се оне разликују по професији и хијерархији.

На пример, највеће плате имају шефови кухиње који месечно зарађују до 3.500 еура, али то морају бити врхунски кувари с Мицхелиновом звездицом, док остали кувари у просеку зараде око 1.800 евра. Плате конобара крећу се од 1.650 до 2.200 евра (највећу има шеф сале), док помоћно особље у кухињи и собари имају плату 1.600 еура, а рецепционисти и масери 1.500 еура.

– Плаћен им је и смештај (у једнокреветним и двокреветним собама), имају три оброка дневно те 13. и 14. плаћу пропорционално одрађеним мјесецима, што се називају заправо божићницом и накнадом за годишњи. Ако је, рецимо, конобар који има 1.650 евра мјесечну плату, радио целу годину, он ће у јануару добити две пуне плате те током године још једну додатну као накнаду за годишњи. Они који су радили само сезону, нпр. четири месеца, добиће мање – рекла је Бертелт.

У четири године одбили издати само једну радну дозволу
За рад у Аустрији потребно је тражити радну дозволу. Аустријски завод за запошљавање, каже Бертлет, прво проверава постоји ли у њиховој бази неко ко одговара профилу радника који тражи радну дозволу, а ако немају никога у бази, онда се радна дозвола одобрава.

У четири године, колико агенција Еуро Цареер ради, имали су само један случај да је одбијена радна дозвола, и то за конобара који је требао одрадити летњу сезону у Салзбургу.

 

 

Извор: Index.hr/М.Ж.