Србија

РЕЋИ АЛБАНЦУ ДА ЈЕ ШИПТАР ЈЕ УВРЕДА! Донета пресуда која ће променити много тога у Србији

У образложењу пресуде суд је као говор мржње назначио речи „Шиптар“, „јуришници“, „фашисти“…

Шиптар је погрдна реч за Албанце, сад је и званично.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Виши суд санкционисао је, између осталих, термин „шиптар“ као говор мржње.

Ову информацију на Твитеру је објавила Иницијатива младих за људска права.

Како се наводи, суд је првостепеном пресудом против једног листа утврдио да је обављивањем текста „Фашисти нападају“ повређено право на забрану говора мржње из члана 75. Закона о информисању.

На друштвеним мрежама пак повела се читава полемика око тога да ли је реч „шиптар“ спорна.

Ова пресуда иначе се односи на текст „Фашисти нападају“ у издању једног београдског дневног листа од 19. јануара 2017. године.

– Суд је такође у пресуди изнео став да предметни текст представља говор мржње не само према Анити Митић, већ и према организацији Иницијатива младих за људска права, као и свим њеним члановима, нарочито према онима који су били на трибини у Бешки – наводи се у саопштењу.

У образложењу пресуде суд је као говор мржње назначио речи „Шиптар“, „јуришници“, „фашисти“.

– Суд је такође указао да употреба термина ‘шиптари’, ‘сорошевско-шиптарска организација’ и ‘специјални рат’ представља говор мржње као и прекршај обавезе новинара да негује културу етике и јавне речи – додаје се у саопшењу.

Из Иницијативе младих за људска права напомињу да те изразе користе представници власти, политичких партија и поједини посланици „како према својим опонентима, тако и према грађанима другачијих уверења, другим организацијама цивилног друштва тако и према медијима које сматрају непријатељским.

– Додатни значај ове пресуде јесте и у томе што поставља брану за повреду личности, достојанства и интегритета као облика говора мржње према бранитељима и бранитељкама људских права, а међу које свакако спада и Анита Митић. На мети кампања говора мржње и угрожавања безбедности углавном су жене попут Соње Бисерко, Наташе Кандић, Јелене Милић, Борке Павићевић, Жена у црном и други бранитељи и бранитељке људских права“ – закључује се у саопштењу.

 

Извор: Espreso.rs