Издвајамо Свет

РУСИ ПРИЗНАЊЕМ ЗАЛЕДИЛИ СВЕТ: Ситуација је критична, приближава се нуклеарни сукоб

Фото: Јутјб

Повлачење САД из споразума са Русијом о нуклеарним снагама средњег домета, могло би да изазове рат.
То је изјавио шеф Одбора за међународне послове Савета Руске Федерације Константин Косачев и затражио сазивање седнице Савета Безбедности УН, на којој би се разговарало о “критичној ситуацији”.

“Западни савезници САД морали би да направе избор – било да се одлуче за исти пут, што може довести до новог рата, или да стану на страну здравог разума, судећи по инстинкту за самоодржавање. Зато што једва да неко преживи нуклеарни сукоб, који се приближава након једностране одлуке САД о споразуму”, написао је Косачев на Фејсбуку, преноси Тасс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је оценио и да би требло да се одрже консултације између четири нуклеарне силе (без САД) и да се хитно разговара на Конференцији о разоружању у Женеви, као и на седници СБ УН.

“Ситуација је критична и претње миру добијају посебан облик”, написао је Косачев.

Америчко повлачење из споразума о нуклеарном наоружању с Русијом током Хладног рата представља “опасан корак”, изјавио је данас заменик руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

“То би био веома опасан корак, сигуран сам у то. Медјународна заједница то неће схватити и чак ће то осудити”, рекао је Рјабков агенцији ТАСС.

Споразум је значајан за медјународну и нуклеарну безбедност као и за одржавање стратешке стабилности, рекао је Рјабков и додао да се САД понашају “неспретно и грубо” једностраним повлачењем из медјународних споразума.

Рјабков је осудио америчке оптужбе да Русија крши споразум, инсистирајући да га “строго поштује”.

Извори блиски руском Министарству иностраних послова у првој реакцији навели су да је америчко повлачење мотивисано “сном” САД да доминирају светом.

“Главна мотивација је сан униполарног света. Да ли ће то постати стварност? Неће”, рекао је исти извор, преноси руска агенција РИА Новости.

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је касно синоћ да ће се САД повући из нуклеарног споразума који су пре 30 година, у совјетско време, потписали Вашингтон и Москва.

Трамп је на митингу у савезној држави Невади уочи парламентарних избора заказаних за 6. новембра у САД, рекао да је Русија прекршила тај споразум, не наводећи друге детаље. Споразум о нуклеарном оружју средњег домета 1987. године потписали су Роналд Реган и Михаил Горбачов.

Споразум о нуклеарним снагама средњег домета из времена Хладног рата забрањује читаву класу оружја – крстареће ракете лансиране са земље с дометом од 500 до 5.500 километара.

Трампов саветник за националну безбедност Џон Болтон данас путује у Русију, где ће са званичницима разговарати о споразуму, после чега ће посетити Азербејџан, Јерменију и Грузију.

 

Извор: Тањуг