Издвајамо Србија

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: У америчкој бази Бондстил се врше припреме за…

– Годинама се врши обука, направљена је читава организациона структура како ће изгледати и све се то ради уз помоћ припадника оружаних снага појединих НАТО земаља – изјавио је Милован Дрецун

Изјава руског изасланика у ОЕБС-у, Александра Лукашевича, да се у америчкој бази Бондстил врше припреме за трансформацију Косовских безбедносних снага (КБС) у војску одјекнула је у јавности. Иако је, према Резолуцији 1244 КФОР једина оружана формација која може деловати на КиМ, Албанци наредне недеље планирају да уврсте у дневни ред косовске скупштине у Приштини, сет закона који се односи на формирање тзв. Војске Косова, али не под тим називом.

Шта се заправо спрема иза високих зидина америчке базе и да ли је у питању “руска пропаганда” или Србији прети опасност?

Руски изасланик је на састанку Сталног савета ОЕБС у Бечу упозорио да се на овај начин грубо крши Резолуција Уједињених нација 1244, тако што се у америчкој бази поред обуке косовских војника на тој “затвореној територији врше припреме за трансформацију Косовских безбедносних снага (КБС) у војску”.

Поред тога што је за Србију стварање Војске Косова неприхватљиво, то је и у супротностима са одредбама Устава и Резолуције, по којој КФОР, коме су УН дале мандат, може бити једина оружана формација у јужној српској покрајини.

Председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун, објашњава да НАТО већ годинама, нескривено, припрема командну структуруру те будуће формације.

– Годинама се врши обука, направљена је читава организациона структура како ће изгледати и све се то ради уз помоћ припадника оружаних снага појединих НАТО земаља – изјавио је он за Телеграф.

Председник Одбора за Косово и Метохију у Скупштини Србије Милован Дрецун, објашњава да НАТО већ годинама припрема командну структуруру те будуће формације-Фото: Тањуг/Драган Кујунџић
Оно на чему се инсистира је да све мора бити спроведено у складу са постојећим законима на КиМ, а то значи да је потребна и сагласност српских представника у институцијама које функционишу тамо, што Срби неће никад прихватити.

– Тако да ће Албанци покушати да формирају то али без промене назива, да би избегли промене Устава – поручио је Дрецун.

Његову изјаву потврдио је и помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић, који је рекао како Албанци на КиМ планирају наредне недеље да уврсте у дневни ред косовске скупштине у Приштини сет закона који се односи на формирање тзв. војске Косова, али не под тим називом.

– Они би задржали стари термин Безбедносне снаге Косова, како би избегли уставне амандмане за које им је приликом гласавања потребна и подршка Српске листе – изјавио је он за Пинк.

Албанци већ дуже време покусавају да формирају војску Косова која би била мултиетничка односно у којој би били и Срби. Међутим, да би се то реализовало, потребна и сагласност српских представника у институцијама које функционишу тамо, поводом чега је Српска листа јасно ставила до знања да не жели да учествује у томе, као и да КФОР оде са Косова, за шта би свака чланица НАТО појединачно требало да се изјасни, а УН аминује.

– Шта ће тамо војска Косова, када тамо већ постоји Кфор, осим да упада на север и да се понаша непријатељски према српском народу – питао се помоћник директора Канцеларије за КиМ.

С друге стране, Албанци паралелно са покушајима трансформације КБС у “Војску Косова”, воде и медијску кампању која би помогла стварање ове формације, па су се у јавности појавиле сумње да се у Бондстилу “нешто чудно дешава” када је летос косовски премијер, Рамуш Харадинај, посетио ову америчку базу, где се састао са командантом Ником Дучићем.

Posted by Ramush Haradinaj on Wednesday, August 1, 2018

Он се састао са командантом кампа, како би му “захвалио за доприносе америчке војске, када је Косово у питању”.

– Сви становници Косова би требало да се осећају сигурним – рекао је Харадинај и додао да су “амерички војници урадили добар посао на Косову, због чега је дошао да се захвали”.

Прва посета неког косовског премијера овом кампу догодила се упоредо са наводима, које су летос изазвале буру, а то је да Кфор обучава Косовске безбедносне снаге у центру базе.

Posted by Ramush Haradinaj on Wednesday, August 1, 2018

Командант Дучић потврдио је да се то дешава, али оквиру мандата КФОР-а и САД-а као земље, и то се углавном тиче кључних компетенција.

– Неки од тренинга који се обављају су медицински тренинг, указивање прве помоћи, тренинг за евакуацију путем хеликоптера, како да се рањене особе унесу и изнесу из хеликоптера, како да се уклоне експлозивне направе, и та врста тренинга се обавља. Да назначим да се тренинзи обављају само у оквиру кључних компетенција за подршку цивилима, а нема никаквог тренинга у оквиру војне обуке, оружја и слично – нагласио је Дучић тада.

 

Извор: Телеграф.рс

loading...
Loading...