Свет

Руси забринули цео свет: Ситуација у свету и са НАТО пактом је веома лоша

Фото: Јутјуб

Практично читава форма сарадње између Русије и НАТО-а је замрзнута

Москва је забринута због одсуства професионалног дијалога између војски две земље, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров у интервјуу за стране медије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Нас веома брине потпуно одсуство било каквог професионалног дијалога између војски Русије и НАТО. Савет Русија-НАТО, чији рад су замрзли наши западни партнери, последњих година се састајао три пута и то без резултата – рекао је Лавров.

Према његовим речима, НАТО је желео да иницира наставак заједничких сусрета како би се разменило мишљење о Украјини.

– Савет Русија-НАТО су желели да искористе као још један инструмент оптужби да смо ми криви за све смртне грехе и још једном задовоље каприце наших украјинских суседа који спавају и сањају како да се санкције вечно пооштравају и како да Русија увек буде под ватром критика – навео је министар.

Он је подсетио да је Москва пристала на такав дијалог, знајући да ће разговарати и о Авганистану, борби против тероризма и другим проблемима. Међутим, осим окупљања на нивоу сталних представника, практично све форме сарадње Русија-НАТО су замрзнуте.

– Дијалог између војски је замрзнут. Периодично наш начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов разговара телефоном са врховним командантом Здружених снага НАТО-а у Европи Кертисом Скапаротијем. Међутим, то није оно што је потребно у овој ситуацији када расту ризици од случајног инцидента – констатовао је Лавров.

Русија је спремна за провокације великих размера западних држава које су последњих година изашле са низом оптужби на рачун Москве, рекао је Лавров.

– Међутим, наш одговор је врло једноставан — ако са нама разговарају преко медија, ми ћемо одговарати на исти начин, али конкретно и коректно -изјавио је министар.

Он је нагласио да се и даље сви докази руској страни преносе преко медија.

– Уз све поштовање професији новинара, као озбиљни људи, не можемо да разматрамо конкретне проблеме, оптужбе на рачун Русије за све смртне грехе, без коришћења правних норми које су и направљене за такве случајеве – додао је он.

Лавров наводи да је Лондон одбио захтев Истражног комитета Русије о узајамној помоћи у истрази о случају Скрипаљ.

– Неколико месеци нису одговарали на тај захтев. Пре неколико дана стигао је одговор у којем је званично написано да због националне безбедности Велика Британија не може да нам пружи помоћ у овом конкретном кривичном делу, које је повезано са судбином руског држављанина – казао је руски министар.

 

Извор: Srbija Danas

Ознаке