Издвајамо Свет

РУСИ ЗАЛЕДИЛИ ИЗРАЕЛ: Не шаљите више авионе у Сирију, све ћемо их оборити НАПРЕДНОМ ТЕХНОЛОГИЈОМ! (ВИДЕО)

Саветник руског Конзорцијума за радио-електронске технологије објашњава како ће одбрамбене способности Дамаска бити ојачане након инцидента са руским авионом Ил-20 у Сирији који је, према званичној причи, оборен од стране Сирије, али је заправо за то крив Израел.

Према овоме, Израел “више никада“ неће моћи да нападне сиријска војна средства из ваздуха. Штавише, Русија се обавезала да ће такође помоћи Сирији у томе. Користиће своју напредну технологију за ометање комуникација, укључујући ЕМП, која превазилази оно што се користи у арсеналу НАТО-а, како би “изоловала“ израелске авионе у ваздуху, и такође ће елиминисати капацитете за праћење код израелских ракета и бомби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

17. септембра, С-200 ракета из сиријског система ваздушне одбране је наводно оборила руски авион Ил-20 који се враћао у Хмеимим базу. Обарање се догодило када су четири израелска ловца Ф-16 напала сиријске објекте у Латакији.

Према речима руског Министарства одбране, израелски пилоти су користили руски авион као заклон, остављајући га подвргнутог ватри из сиријског противавионског система. Инцидент је резултирао смрћу 15 руских војних лица. Руско Министарство одбране је изјавило да израелска страна није упозорила на планирану операцију у Сирији и да је одговорност за рушење авиона у потпуности на Тел Авиву.

У вези са тим, Москва је донела одлуку да Дамаску обезбеди противавионске системе одбране како би заштитили сиријски ваздушни простор и осигурали безбедност руског војног особља које служи у тој арапској земљи. Русија је већ испоручила Сирији неколико С-300 система ваздушне одбране и јединица за електронске контрамере.

Потврђено је да је ова опрема већ распоређена у Сирији. То су, конкретно, системи против доронова и против високо прецизног наоружања.

Владмир Микејев, заменик генералног директора руске компаније, Козорцијум за радиоелектронске технологије, објаснио је за руско издање Армy Стандард-а како ће ова опрема само повећати одбрамбене способности земље. Специјалиста је рекао да се ова опрема користи за прикупљање информација, али да ће, од сада, јединице бити у стању приправности. “Дакле, неће бити могуће, као раније, летети тим подручјем потпуно некажњено и бомбардовати га,“ рекао је он.

Конкретно, он је упозорио да електронско ратовање значи да ће неутралисати активности авиона, бомби и ракета. Саветник је прецизирао да Русија у Сирији сада ствара систем сличан оном који је постојао у СССР-у: “Сви су знали да нико осим Совјетског Савеза није имао сличну противавионску одбрану, која је укључивала радар за све висине, ракетни систем дугог домета, и заштиту сопствених система.“

Пошто системи ваздушне одбране остају активни, они ће моћи да открију непријатељске авионе чим почну да се крећу на писти. Поред тога, нова опрема може одредити способности авиона. Ако циљеви авиона изгледају злонамерно, биће предузете електронске акције. То значи да ће осумњичени авион изгубити комуникацију и навигацију и неће моћи да преноси податке својој бази на земљи или другом авиону.

Ако авион, чак и “слеп,“ настави са летом, одбрамбени системи ће послати сигнал да га идентификују као “пријатеља или непријатеља.“ У случају да авион буде означен као непријатељ, пилот ће добити упозорење да је на нишану. Под претпоставком да авион уђе у забрањену област упркос свим упозорењима, његови контролни системи ће бити блокирани. На крају, ако се претеће понашање одржи, војска може употребити оружје против овог авиона, закључио је стручњак. Овако раде класични противавионски системи одбране, који имају знатно боље могућности од аутономних мобилних система.

 

Извор: Курир.рс/Форт-русс