Издвајамо Свет

САД ГУРА СВЕТ НА ИВИЦУ НУКЛЕАРНОГ РАТА: Вашингтон је спреман да употреби силу против Русије ако…

Фото: Јутјб

“Можда је једина ствар која је преостала да се уради то да се одустане од нормалног односа са Сједињеним Државама.“ “Треба напоменути да Москва никада није претила САД-у са војном акцијом, наводи се у тексту магазина Стратеџик калчер

Америчка амбасадорка у НАТО-у, Кеј Бејли Хачисон, је високо позиционирани дипломата. Њене речи, какве год оне биле, су званичне, што укључује ултиматуме и претње које су постале језик који америчке дипломате све више користе како би наметнули политику присилног убеђивања или принудне дипломатије. Ратоборне изјаве се на овај начин користе као алат пише Стратегиццултуре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

2.октобра је амбасадорка то поново доказала. Према њеној изјави, Вашингтон је спреман да употреби силу против Русије. Заправо, она је представила ултиматум – Москва мора стопирати развој ракете за коју САД сматрају да крши Споразум о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ споразум).

Ако не, америчка војска ће их уништити пре него што оружје постане оперативно. “У том тренутку, ми ћемо гледати на способност да уништимо (руску) ракету која би могла погодити било коју од наших држава,“ изјавила је Хачисонова на конференцији за новинаре.

“Контрамере (од стране Сједињених Држава) би биле да уништимо ракете које Русија развија кршећи споразум,“ додала је она. “Они су обавештени.“ Ово није ништа друго него директно упозорење на превентивни напад.

Истина је да је усклађеност са ИНФ споразумом контроверзно питање. Москва је много пута тврдила да га је Вашингтон кршио, а тај став је и потврђен.

На пример, Аегис Асхоре систем, који је инсталиран у Румунији и биће распоређен у Пољској, користи Мк-41 лансер који је способан да испали Томахавк ракете средњег домета. Ово је очигледно кршење ИНФ споразума. Та чињеница је неоспорна.

САД оптужују Москву да поседује и тестира крстарећу ракету, која се испаљује са земље, са дометом од 500км до 5.500км, али никада није било никаквог доказа да подржи ту тврдњу. Русија је доследно одбацила ове оптужбе. Они кажу да је та ракета – 9М729 – у складу са одредбама споразума и да никада није надограђена или тестирана за забрањени домет.

Ово је разумна тврдња. На крају крајева, не постоји начин да се такви тестови не открију и да их не надгледају сателити. САД би могле покренути ово питање са Комисијом за специјалне верификације (СВЦ). Уместо тога, они прете започињањем рата.

Ово је важно, јер речи амбасадорке нису биле збркана изјава или импровизовани коментар, већ су заправо пратиле још једно “упозорење“ које је недавно изнео амерички званичник.

Говорећи 28. септембра на индустријском догађају у Пенсилванији, у организацији Савеза потрошача енергије, секретар унутрашњих послова Рајан Зинке је сугерисао да би америчка морнарица могла бити употребљена за наметање блокаде како би се ограничила руска енергетска трговина.

– САД имају ту способност, са нашом морнарицом, да се постарају да су морске трасе отворене и, ако је потребно, да их блокирају.. како би се постарали да њихова енергија не изађе на тржиште – рекао је он, откривајући да је ово била опција. Одељење унутрашњих послова нема никакве везе са спољном политиком, али је Зинке високо рангирани члан администрације.

Две ратоборне изјаве изнете једна за другом, а обе су само изјаве о рату! Блокада је непријатељски чин ком би се супротставили силом, а САД су добро свесне тога. Они су такође врло свесни тога да ће се Русија бранити. Важно је напоменути да није дошло до никаквих коментара или објашњења из Беле куће. Ово потврђује чињеницу да оно што су званичници рекли одражава став администрације.

Ово нас подсећа на чињеницу да је Закон о забрани и модернизацији санкција усвојен у Представничком дому. Ово законодавство укључује надлежност за инспекцију кинеских, иранских, сиријских и руских лука. Међу овим последњим су луке Находка, Ванино и Владивосток. Ово је отворен непријатељски чин и очигледно кршење међународног права. Ако овај предлог постане закон, то ће вероватно започети рат у ком ће САД бити агресор.

Тридент Јунцтуре, највећи тренинг догађај НАТО-а још од 2002. године, почиње 25. октобра и трајаће до 7. новембра 2018. године. Он ће се одржати у непосредној близини руских граница. Руске Восток-2018 вежбе у септембру су биле највеће забележене још од Хладног рата, али су одржане на Далеком истоку, далеко од НАТО-ове области одговорности. НАТО је тај, а не Русија, који ескалира већ напету ситуацију у Европи тако што одржава тако велике вежбе одмах поред руских граница.

Русија није једина земља којој се прети ратом. Чине се покушаји и застрашивања Кине. Тензије су високе у Јужном кинеском мору, где су амерички и кинески бродови имали “небезбедну“ међусобну интеракцију 30. септембра. Судар је једва избегнут. Као резултат тога, амерички секретар одбране Џејмс Матис је морао да обустави своју посету Кини када је она отказана од стране Пекинга. Безбедносни дијалог између ове две нације је заустављен.

Можда је једина ствар која је преостала да се уради то да се одустане од нормалног односа са Сједињеним Државама. Изјаве амбасадорке Хачисон шаљу јасну поруку: “заборавите на дипломатију, враћамо се у камено доба,“ са Вашингтоном као предводником. Ово је нова стварност, зато се навикните на то. Само слегните раменима и покушајте да живите без САД-а, али будите пажљиви и спремни да одвратите напад који је врло вероватно већ на путу.

Треба напоменути да Москва никада није претила САД-у са војном акцијом. Она никада није распоредила војне снаге у близини америчких обала. Није започела све те бескрајне санкције и трговинске ратове.

Када је излагала америчко кршење међународних споразума, никада није тврдила да је употреба силе била опција. Снажно се трудила да оживи дијалог о контроли оружја и да координира операције у Сирији. Али је такође морала и да изда упозорења о последицама, у случају да буде изазвана да реагује на непријатељски чин.

Ако се догоди оно најгоре, сви ћемо знати ко је крив. Вашингтон сноси одговорност за то да гура свет на ивицу светског рата закључује Петер Корзун за Стратегиццултуре.

 

Извор: Информер/wебтрибуне