Издвајамо Србија

САД КРЕНУЛЕ НА СРБИЈУ! БЕОГРАД ОДГОВАРА: БОРИЋЕМО СЕ СВИМ СРЕДСТВИМА! Након провокација Скота, Хејлијева тражи крај Унмика!

Фото: Јутјуб

Амбасадор САД у Уједињеним нацијама Ники Хејли затражила је од генералног секретара УН да се оконча мандат Унмика. Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић је поручио да ће се Србија тој иницијативи супроставити свим политичким и правним аргументима

Марко Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Србија сматра да би усвајање иницијативе САД представљало „шамар мировним напорима“, али и повратак политици притисака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Србија ће се овој иницијативи супроставити свим аргументима. И правним и политичким – рекао је Ђурић.

Директор владине Канцеларије је навео да још ништа није решено, а поготово не питање статуса, као и да нису испуњени неки од главних задатака Резолуције 1244 Савета безбедности УН која је једини правни оквир.

– Иницијатива је утолико опаснија, јер долази у тренутку када привремене косовске институције покушавају да формирају војску Косова – навео је Ђурић.

Рекао је да једини оквир за дијалог Београда и Приштине јесте привремени режим УН.

Ова иницијатива ће представљати охрабрење сепаратистима у Приштини да наставе са политиком дугих цеви, рекао је Ђурић и додао да ће то допринети и наставку једностраног деловања у међународној заједници и да решење за односе Београда и Приштине не траже за преговарачким столом.

– Желим још једном да упозорим и подсетим да мандат мисије УН на КиМ (Унмик) није испуњен и у још једном кључном сегменту, а то је повратак прогнаних и расељених. Мисија УН на КиМ за ових 18 година још није испунила ниједан од својих главних задатака због којих је установљена, а то је повратак преко 200.000 протераних Срба и других неалбанаца са КиМ – навео је Ђурић.

Оценио је да би повлачење мисије УН у овом тренутку представљало признање неуспеха и капитулацију у борби за остварење неких од кључних циљева због којих су и успостављене УН.

Додао је да ће се о овоме обавити консултације и разговарати са пријатељима и партнерима Србије – сталним чланицама Савета безбедности УН Русијом, Кином, као и с другим чланицама Савета безбедности.

На питање новинара како иде процедура у УН, односно да ли Савет безбедности може бити прескочен у доношењу таквих одлука, Ђурић је рекао да ће Србија инсистирати на томе да све иде кроз Савет безбедности.

Шта пише у писму које је Ники Хејли упутила Гутересу?

Она је у писму навела да је Унмик остао непромењен упркос напретку и сталном понављању ставова већине чланица Савета безбедности УН да је испунио свој мандат.

Како је рекла, без редовне ревизије мандата и мисије Унмика, „спољне политике и странке штетних интереса“ наставиће да као таоце држе време и важне ресурсе УН, због чега захтева од Генералног секретеријата да искористи утицај својим ауторитетом и иницира да се направи излазна стратегија за Унмик.

– Предузимањем таквих корака, СБ УН ће моћи да процени и оцени присуство УН мисије на Косову, као што радимо са свим мировним мисијама. Предузимањем тог корака такође ћемо унапредити нормализацију односа Србије и Косова и њихов заједнички циљ, да се интегришу са европским суседима. Такође сам уверена да ће таква процена рада Унмика и излазна стратегија очувати интегритет ваших сјајних напора у спровођењу реформи мировних мисија – написала је Ники Хејли.

Како је навела, када мировне мисије УН обаве добар посао, државе у којма се налазе у стању су да окончају конфликт, успоставе демократске политичке процесе и развију сопствене капацитете.

– Већ више година, мисија УН на Косову пружала је пример успешне мисије која решава сложен конфликт. Успех Косова, обележен десетогодишњицом проглашења независности, требало би да буде разлог за славље и симбол великог доприноса који су УН дале у очувању мира и стабилности у Европи – навела је Ники Хејли.

 

Извор: РТС/Тањуг