Србија

Сада је и коначно! Кина улази у битку за Косово, запад у паници

Министар спољних послова Србије изјавио је да је „у пуном јеку дипломатска битка Пекинга да се Косово у новембру поново нађе на дневном реду седнице Савета безбедности Уједињених нација, пошто је пре три месеца вољом Велике Британије одатле скинуто“.

– Велике су шансе, али још ништа није готово – рекао је Дачић, који се налази у шпанском граду Малаги на Медитеранској конференцији ОЕБС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дачић је објаснио да је ових дана на Ист риверу у току договор чланица Савета безбедности о тачкама дневног реда наредне седнице овог тела УН, која би требало да буде одржана почетком следећег месеца.

– Дневни ред још није усвојен, тек се причало о прелиминарном, али су се Велика Британија, САД, Француска и Шведска одмах успротивиле стављању извештаја генералног секретара о ситуацији на Косову на агенду Савета безбедности. Ових дана одлучиваће се о томе. Кина ће свакако предложити ту тачку – навео је Дачић.

Медији наводе да, иако се нека стална чланица не слаже са предлогом председавајућег Савету безбедности, што ће у новембру постати Кина, та чланица нема могућност да на то уложи вето, али би преседан у УН био када би се овог пута гласало о тачкама дневног реда.

 

Извор: Tanjug