Издвајамо Свет

САЛВИНИ УДАРИО НА ЕУ: Ако мислите да нам истоварите мигранте, преварили сте се – ЗАТВАРАМО АЕРОДРОМЕ!

Италија ће затворити своје аеродроме за авионе који без дозволе довозе мигранте из Немачке, рекао је данас италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини, погоршавајући спор партнера ЕУ о подели одговорности за тражиоце азила.

Италијански дневник „Република“ данас пише да је немачка агенција за избеглице послала „десетине писама“ мигрантима саветујући им да се врате у Италију, можда чартер летовима, а први такав трансфер је, како се наводи, планиран за 9. октобар.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Ако неко, у Берлину или Бриселу, мисли да у Италију истовари десетине миграната недозвољеним чартер летовима, требало би да зна да нема и неће бити расположивог аеродрома“, саопштио је Салвини, преноси Ројтерс.

Италијански министар је најавио да ће власти његове земље „затворити и аеродроме као што су затвориле луке“, наводи Танјуг.

Немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер позвао је канцеларку Ангелу Меркел и италијанског премијера Ђузепеа Контеа да интервенишу и окончају ову напету ситуацију.

„О споразуму се преговарало и следи се исти принцип као са Грчком. Ми враћамо избеглице у Италију, али морамо примити исти број миграната спасених у мору“, рекао је Зехофер немачком листу „Велт ам зонтаг“.

Међутим, истиче немачки министар, Салвини сада одједном каже да ће потписати споразум само ако Немачка подржи став Италије о азилу у ЕУ.

„Шефови влада морају да делују како би се ово решило“, закључио је Зехофер.

Италија и Немачка раде на договору према којем би Немачка слала назад у Италију мигранте који су у тој земљи већ поднели захтев за азил, али тај споразум још није потписан, напомиње британска агенција.

Зехофер је прошлог месеца изјавио да је споразум са Италијом постигнут и да очекује да ће ускоро бити потписан, али је Салвини дан касније то негирао, тражећи од Немачке додатне уступке.

Италијански министар је тада рекао да је од Немачке добио уверавања да ће за сваког мигранта који буде враћен у Италију немачке власти примити једног тражиоца азила из Италије, али Салвини тражи уступке по још два питања.

Реч је о ревизији Даблинског споразума ЕУ о обради захтева за азил и о поморској мисији ЕУ „Софија“, која патролира Средоземним морем.

Италија, наиме, тражи измену Даблинског споразума како би се успоставила аутоматска расподела тражилаца азила широм ЕУ, уместо да се од мигранта захтева да остану у земљи у коју су прво ушли на тлу Уније, као што је сада случај.

Такође, тражи да се промени мандат мисије „Софија“, према којем сви мигранти који се спасу у Средоземном мору морају бити одведени у Италију.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО:

Погледајте говор Матеа Салвинија