Издвајамо Србија

СЕРВЕР ПОРУЧИО ВУЧИЋУ: Потписали сте “Бриселски споразум”, немојте се више бунити!

Повлачење УНМИК-а са Косова без договора о коначном статусу би вероватно захтевало нову резолуцију Савета Безбедности УН.

Њено доношење би зависило од Русије, каже за Радио Слободна Европа Данијел Сервер, професор вашингтонског универзитета Џонс Хопкинс и експерт за Балкан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На друштвеним мрежама је објављено писмо америчке амбасадорке при Уједињеним нацијама Ники Хејли којим је затражила од генералног секретара УН да се оконча мандат УНМИК-а.

Званични Београд је најавио да ће се супротставити овој иницијативи. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је очигледно да САД хоће да склоне све што УН представљају на Косову, јер је за њих Косово независна и суверена држава.

Упитан да ли УНМИК може бити повучен док је на снази Резолуција УН 1244 о Косову, Сервер каже да верује да је ова иницијатива Вашингтона “део опште стратегије САД да умање ангажовање мировних мисија Уједињених нација”.

“Мисија на Косову (УНМИК) је необична јер је то мисија без војне силе, она је у надлежности КФОР-а (мисија НАТО савеза на Косову, дод. аут). Ја заправо не знам ни колико је људи у мисији УН на Косову, али не верујем да је то неки претерани број. Ипак, САД, у принципу, покушавају да ове мисије умање где год могу. Да ли је могуће да се УНМИК повуче са Косова без договора о коначном статусу – претпостављам да јесте, али би то вероватно захтевало нову резолуцију Савета Безбедности УН, а наравно, Русија би контролисала да ли би она прошла или не. Мислим да ће Американци највероватније покушати да умање број особља и буџет УН, али ја не знам колико тамо сада људи има и колики им је буџет, тако да не могу да вам кажем какве би импликације тога биле”, каже Сервер.

Додао је и да су оштре реакције Београда на наводе да САД желе да покрену излазну стратегију за мандат УН на Космету исправне.

“То би била најава одласка УН са Косова и нисам изненађен што се томе противи Београд јер је присуство УН на неки начин за Србију доказ њеног суверенитета на Косову, што је бесмислено јер у реалности нема суверенитета осим на северу и неке контроле над другим српским заједницама, а и Београд је 2013. године прихватио Бриселски споразум по коме ће се Устав Косова примењивати на читавој територији Косова. Дакле, нисам изненађен да се Београд противи повлачењу канцеларије УН са Косова, а то заиста и јесте канцеларија, није више мировна мисија – на неки начин није то ни била, али је ипак у ранијим временима имала веома велики ауторитет, пре него што је Косово формирало своје демократске институције. Видите, Србија неће дати ни центиметар уколико не добије нешто заузврат и не чуди ме што се противи иницијативи за повлачење УНМИК-а. Али, мислим да у пракси то значи да ће Американци вероватно само покушати да умање буџет и број особља”, истиче Сервер.

Према његовим речима, мисија УНМИК је симбол Резолуције 1244 и тврдњи Београда да то гарантује суверенитет Србије.

“Мислим да је то заблуда, али то је њихов став. Што се тиче војске, будимо јасни – армија Косова не би представљала никакву претњу по Србију. Противљењем формирању војске Косова, Србија покушава да сачува последње трагове свог суверенитета, али то је потез који не може имати успеха. Косово ће морати да настави са формирањем армије – јер му је она потребна и јер жели да је има – а његову независност је признала већина земаља на свету. Дакле, не мислим да Београд то може да заустави. Оно што то формирање кочи у последње време, јесте то што Американци и Европљани покушавају да наведу Косово да уради све што је могуће да убеде Србију да се сагласи са том армијом. Али, то не иде јер је Београд одлучан у противљењу, али у неком тренутку очекујем да ће Приштина наставити напред”, закључује Сервер.

 

 

Извор: RSE