Србија

СИНИША МАЛИ: Пензије никад веће, следи и повећање плата

Фото: Јутјуб

Министар је искористио прилику да се још једном захвали најстаријим суграђанима

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали представио је данас мере које се односе на уређивање пензија и плата у јавном сектору, а које је подржала и Мисија Међународног монетарног фонда, која борави у Београду поводом првог разматрања резултата спровођења новог програма макроекономских и структурних реформи, подржаног Инструментом за координацију политике „Тхе Полицy Цоординатион Инструмент“ (ПЦИ).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва мера коју је министар Синиша Мали истакао на заједничкој конференцији за новинаре са Међународним монетарним фондом и Народном банком Србије, јесте укидање Закона о привременом умањењу пензија, чиме ће пензије у односу на март 2014. године бити повећане између 7,91 и 13,3%.

Министар је искористио прилику да се још једном захвали најстаријим суграђанима, који су поднели најтежи терет реформи и помогли држави да консолидује јавне финансије, истакавши да је ово прва велика ствар која је договорена.

Друга мера која је договорена са Међународним монетарним фондом јесте фазно напуштање Закона о привременом смањењу плата у делу који је обавезивао јавна и јавно-комунална предузећа да уплаћују у републички буџет износ уштеде по основу смањења плата.

Када је реч о реформи плата у јавном сектору, министар Мали је изјавио да постоји апсолутна посвећеност том послу, као и да је то једна од кључних реформи на којој се ради већ четири године.

Што се тиче повећања плата, министар је рекао да ће се плате повећавати у фазама, као и да је са ММФ договорено колики је билансни простор за ту сврху. Министар је додао да ће до краја октобра бити изнети конкретни подаци о томе.

 

Извор: Espreso.rs