Србија

Ситуација измиче контроли! ВЕСЕЉИ БЕСАН – СРБИЈА ЈЕ ЈАЧА! Београд не сме да одлучује о нашој судбини!

Кадри Весељи (Фото: Јутјуб)

Председник Скупштине самопроглашеног Косова Кадри Весељи изјавио је да Косово не би смело да дозволи да Србија буде снажнија у процесу дијалога, преноси РТК2

Пре наставка дијалога, Приштина би требало да усвоји резолуцију о дијалогу, коју за сада, не подржава опозиција, пише РТК2. Тим поводом председник скупштине је сазвао састанак коме су се одазвали само Социјалдемократе и представници Алтернативе. Шеф посланичке групе ДСК Авдулах Хоти изјавио је да актуелна влада нема легитимитет да настави дијалог са Београдом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Не може бити сукоба са Србијом. Најважнија је наша територија, наша евроатлантска будуцěност од било које фотеље. Историјска је грешка што поделама дајемо простор Србији да говори у наше име, што нашим неслагањима омогућујемо да председник Србије (Александар) Вучић говори у наше име. Морамо бити заједно, потребан нам је национални консензус, који је неизбежан – рекао је Весељи преноси РТК2.

Посланик Социјалдемократске партије Дардан Сејдиу је рекао да се процес дијалога са Србијом не може наставити без консензуса, кога неће бити без сагласности опозиционих партија.

– Наш захтев је се да се ова дебата врати у Скупштину. Седењем нећемо пронацěи решење. Политика се у овој земљи треба претворити у аргументе у институцијама. Све ставове би требало представити у Скупштини – додао је Сејдиу.

Шеф посланичке групе Демократског савеза Косова Авдулах Хоти, чија се странка није одазвала позиву Весељија на састанак рекао је за РТК2 да би наставак дијалога требало да уследи тек пошто на Косову буду одржани превремени избори.

– Као прво не прихватамо да једна мањинска влада води овако важан процес, друго, као опозиција, почетком септембра смо предложили другу резолуцију како би се поставила црвена линија, а главни услов дијалога са Србијом је да се не преговара о територијалности Косова. Као опозиција и као Демократски савез Косова остајемо отворени како бисмо решили сва отворена питања са Србијом и верујемо и да нема другог пута осим дијалога – нагласио је Хоти.

Председник Косова Хашим Тачи изразио је оптимизам да ће до следећег пролећа бити постигнут споразум са Србијом, који ће укључивати корекцију граница. Тачи је нагласио да промена граница није идеја коју он жели да представи, него је после досадашњих преговора то једино мудро решење за стабилност.

С друге стране, премијерка Србије Ана Брнабић је поручила званичној Приштини да престане да прича о Прешеву, Бујановцу и Медвеђи и да се окане централне Србије, али и истакла да треба да се разговара о томе да ли можемо да дођемо до компромиса који би обезбедио дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине.

 

Извор: Tanjug/Alo.rs