Издвајамо Србија

СКОТ ОТКРИО: Приоритет у односу САД – Србија није Косово већ…

Решавање случаја убиства браће Битићи представља приоритет у односима САД и Србије, изјавио је амабасадор САД Кајл Скот.

„Убиство три америчка држављана мора бити адекватно решено. Правда за Илија, Агрона и Мехмета Битићија је приоритет у нашим билатералним односима са Србијом“, рекао је Скот за „Данас“, а преноси ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је за Данас рекао да САД настављају да позивају власти у Србији да реше убиство браће Илија, Агрона и Мехмета Битићи. Упитан да ли је о томе разговарао са председником Србије Александром Вучићем на недавном састанку, Скот је рекао да су имали веома продуктиван разговор о разним темама, али да из поштовања према саговорнику не може да говори о детаљима разговора.

Браћа Битићи су били амерички држављани, албанског порекла, који су били припадници ОВК, а 26. јуна 1999. су, при покушају кријумчарења ромских породица са територије Космета у централну Србију ухапшени.

Прекршајно су осуђени у Прокупљу 27. јуна на 15 дана затвора. На захтев за условно пуштање, одобрено им је да изађу три дана раније. Обавештен да ће бити пуштени на слободу, комшија Мирослав их чека на главном улазу. Међутим, они су 8. јула 1999. године изведени на споредни излаз затвора у Прокупљу, одакле су их представници српских власти одвели у Петрово Село, илегално задржали и касније погубили.

Одведени су у базу Специјалних антитерористичких јединица МУП-а Србије где су, након два дана, убијени мецима у потиљак, а потом покопани у масовну гробницу у којој су већ била тела косовских терориста Албанаца.

Тела тројице браће су откривена јула 2001. у масовној гробници у Петровом Селу, близу полицијске станице. Тела су пронађена са везаним рукама и са ранама од испаљених метака на глави. У гробницама у Петровом Селу пронађена су тела још 67 мушкараца и седам жена са Косова. Тела су довезена у хладњачи, преко Источне Србије, а на њиховом укопавању у масовним гробницама у Петровом Селу, су били ангажовани комунални радници.

Веће за ратне злочине је у Београду 2009. ослободило кривице Сретена Поповића и Милоша Стојановића, оптужене за помагање у убиству браће Битићи. Тужилаштво за ратне злочине Србије поднело је жалбу на пресуду којом су ова двојица бивших припадника МУП-а Србије ослобођени оптужби за ратни злочин у предмету „браћа Битићи“.

У среду 9. маја 2012. је пред Већем за ратне злочине Вишег суда у Београду изречена ослобађајућа пресуда оптуженима за помагање у убиству браће Битићи, јер није доказано да су извршили кривична дела за које се терете.

У пресуди стоји да нема доказа ко је и где убио браћу Битићи, нити да је за убиства одговоран МУП Србије.[5] Званичници и аналитичари сматрају пресуда за убиство браће Битићи осликава неспремност земаља у региону да се суоче са ратним злочинима.

 

Извор: Б92/Danas.rs/Тањуг/Prva