Србија

СКУПШТИНА СРБИЈЕ: Напредњаци као папагаји – сви се редом заклињу на верност Вучићу

Постало је уобичајено да се посланици Српске напредне странке у Скупштини Србије утркују ко ће више и боље да похвали лидера своје партије и председника државе Александра Вучића, без обзира о који су закони на дневном реду.

И док напредњаци тврде да је председник заслужио сваку похвалу изречену на његов рачун, дотле опозиција сматра да они хвалоспевима обезбеђују боље политичке позиције у СНС-у.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због неколико опозиционих опаски да је председник Вучић током боравка у Краљеву увредио све жене у Србији и да би пристојни чланови СНС требало да се ограде од те изјаве, подигли су се јуче готово сви напредњаци у парламенту, утркујући се ко ће боље и инспиративније да говори о председнику државе, кроз расправу о амандманима на Закон о грађевинским производима.

Са одбраном је стартовао Александар Мартиновић, шеф посланичке групе СНС, који је оценио да се Александар Вучић са највећим поштовањем односи према женама.

„Он је рекао и замолио турског инвеститора у Краљеву и захвалио му се што ће запослити 2.500 грађана Краљева и околине. То уопште није мала бројка, ако имамо у виду да је Краљево економски потпуно девастиран град у периоду од 2008. до 2012. Он се захвалио турском инвеститору што ће да запосли не само младе жене од 20 или 25 године, него и оне жене које према свим статистикама теже налазе посао. Међутим, у недостатку аргумената на друштвеним мрежама појавила се салва најгорих, могућих увреда на рачун Вучића, СНС и свих нас који га подржавамо. Те је битанга, те је човек који мрзи жене, те је сишао са навијачке шипке, те је пуштен из кавеза. Питај бога шта све нису написали за човека који је омогућио да Краљево дође до инвестиција“, навео је Мартиновић.

Одмах након Мартиновића огласила се и министарка Зорана Михајловић, која је критике опозиције назвала „шизофреним нападом на Вучића због запошљавања жена“. Она је додала да уместо да се сви залажу за то да што више жена у Србији добије посао, имамо критике и увреде опозиције због тога што Влада Србије и председник Вучић брину о женама и њиховим породицама.

„Оваквим понашањем вређају не само жене у Краљеву које су добиле посао, већ све жене у Србији“, нагласила је Михајловићева.

У причу о грађевинској оперативи која полагано стаје на ноге и која би, захваљујући закону о коме се расправља у парламенту требало да изађе на међународно тржиште напредњакиња Маја Мачужић Пузић, убацила је и председника Србије.

„Данас је Србија захваљујући председнику Александру Вучићу, који је преузео одговорност и донео тешке одлуке, угледна, поштована и добродошла свуда у свету и ми из СНС смо посебно поносни на то“ рекла је Мачужић Пузић и додала – „хвала му у име свих грађана, посебно Краљевчана што им је омогућио бољи живот.

Образлагање амандмана, напредњак Славиша Булатовић такође је почео похвалама председнику Србије. „Чињеница је да Влада Србије данас знатно више одваја за југ Србије, захваљујући политици СНС и њеног председника Александра Вучића“.

Напредњак Бобан Бирманчевић критиковао је опозицију да је капитално упропастила све и да не би знали шта су капиталне инвестиције да није председника Србије и ове Владе која је на правом путу. О високој позицији Србије на Дуинг бизнис листи на коју смо се попели захваљујући посвећеном раду председника Вучића, говорила је и напредњакиња Тијана Давидовац. И њена страначка колегиница Љубица Мрдаковић Тодоровић имала је потребу да апострофира председника државе и СНС као човека захваљујући чијој одлучности и истрајности се српска економија трансформисала.

Санда Рашковић Ивић, шефица посланичког клуба Нова Србија – Покрет за спас Србије, каже да се у аутократским режимима сваки посланик мора заклињати на верност вољеном вођи. Она сматра да је таква ситуација код нас данас. „Сви СНС-овци треба да покажу колико воле и цене вођу. Вероватно морају да се такмиче у хвалоспевима, јер им политичка позиција од тога зависи“, истиче Рашковић Ивић за наш лист..

Мариника Тепић, самостална посланица, каже да је слушајући колеге из власти како хвале председника најпре помислила да то чине због пензионера који су најревноснији гледаоци скупштинских заседања, али да сада мисли да није то у питању.

„Сада сам готово сигурна да је неко задужен да све то свакодневно снима, како би онда то Вучић касније сам себи пуштао да би имао са ким да разговара пред огледалом. Другог рационалног, смисленог, па ни политичког, а камоли минимално умног објашњења нема“, закључује Мариника Тепић за Данас.

Посланици СНС нису хтели коментаришу за наш лист зашто у сваком обраћању са говорнице спомињу Вучића. Њихов одговор је углавном исти – председник је заслужио сваку похвалу.

Јовановић: Дубоко су несигурни

Јован Јовановић, посланик Клуба самосталних посланика, каже за Данас да тираде и хвалоспеву Вучићу заправо сведоче о дубокој несигурности чланова СНС, на челу са председником. “ Несигурни су и поред већине и привидне контроле које имају“, оцењује Јовановић.

 

Извор: Danas.rs