Издвајамо Србија

ШОК ФОТКА ЗАПАЛИЛА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Испливала подморница на Дунаву испод Петроворадина (ФОТО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Испливила подморница на Дунаву, код Петроварадина, у Новом Саду, садржај је фотографије која се махнито дели по друштвеним мрежама. У коментару фотографије стоји:”Очима нисам веровао, али камера не лаже…”

Иако је јасно да је у питању фотомонтажа, што потврђују и у Министарству одбране, почеле су да се “плету” многе теорије, наравно у коментарима испод фотографије, откуд то пловило на Дунаву.

Loading...

Иако пише да је статус из 2012. године, људи су питали када је подморница фотографисана, добијали одгворе: “Пре неки дан”, а онда су закључили: “Лепо богами… Значи тако? Свашта се шета по овим нашим просторима…”

– Фотомонтажа – било је прво што је Петар Бошковић, начелник за односе с јавношћу у Министарству одбране, рекао за “Блиц” и додао да Србија нема подморнице, али да су се оне некада производиле у Југославији, током осамдесетих, година прошлог века

Očima nisam verovao ali kamera ne laže…

Geplaatst door Станислав Бранковић op Dinsdag 19 maart 2013

Дакле, цела ова “вирална Фејсбук прича” јесте фејк и фотомонтажа, а када је реч о подморницама, а према објављним подацима, постоје две чињенице.

Осамдесетих година прошлог века за Југословенску морнарицу изграђено је укупно шест подморница класе “тиса”, дужине 18,8 и ширине 2,7 метра, висине 3,4 метра.

Југославија је била једна од само 11 земаља у свету које су производиле подморнице.

Данас у Србији стварно постоји једна подморница, а која нам је у јуну стигла из Црне Горе, не плови никуда, већ ће бити трајно “усидрена” на Ушћу и претворена у музеј.

У питању је “тиса”, једна од тих шест подморница изграђених за Југословенску морнарицу, а која је, према пројекту Бродарског института из Загреба, изграђена између 1981. и 1986. године.

 

Извор: информер/блиц

Loading...
loading...
loading...