Издвајамо Србија

ШОК ФОТКА ЗАПАЛИЛА ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ: Испливала подморница на Дунаву испод Петроворадина (ФОТО)

Фото: Фејсбук принтскрин

Испливила подморница на Дунаву, код Петроварадина, у Новом Саду, садржај је фотографије која се махнито дели по друштвеним мрежама. У коментару фотографије стоји:“Очима нисам веровао, али камера не лаже…“

Иако је јасно да је у питању фотомонтажа, што потврђују и у Министарству одбране, почеле су да се „плету“ многе теорије, наравно у коментарима испод фотографије, откуд то пловило на Дунаву.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако пише да је статус из 2012. године, људи су питали када је подморница фотографисана, добијали одгворе: „Пре неки дан“, а онда су закључили: „Лепо богами… Значи тако? Свашта се шета по овим нашим просторима…“

– Фотомонтажа – било је прво што је Петар Бошковић, начелник за односе с јавношћу у Министарству одбране, рекао за „Блиц“ и додао да Србија нема подморнице, али да су се оне некада производиле у Југославији, током осамдесетих, година прошлог века

Očima nisam verovao ali kamera ne laže…

Geplaatst door Станислав Бранковић op Dinsdag 19 maart 2013

Дакле, цела ова „вирална Фејсбук прича“ јесте фејк и фотомонтажа, а када је реч о подморницама, а према објављним подацима, постоје две чињенице.

Осамдесетих година прошлог века за Југословенску морнарицу изграђено је укупно шест подморница класе „тиса“, дужине 18,8 и ширине 2,7 метра, висине 3,4 метра.

Југославија је била једна од само 11 земаља у свету које су производиле подморнице.

Данас у Србији стварно постоји једна подморница, а која нам је у јуну стигла из Црне Горе, не плови никуда, већ ће бити трајно „усидрена“ на Ушћу и претворена у музеј.

У питању је „тиса“, једна од тих шест подморница изграђених за Југословенску морнарицу, а која је, према пројекту Бродарског института из Загреба, изграђена између 1981. и 1986. године.

 

Извор: информер/блиц