Свет

ШПАНСКИ ЕКСПЕРТ: САД ће умрети убијајући друге

Фото: Јутјуб

Вашингтон губи позицију хегемона, уступајући место Евроазији, коју су обновиле Русија, Кина и Индија. У међувремену је Европска унија очигледно постала слаб играч. Сједињене Америчке Државе се неће предати тако лако, зато ће умирати, убијајући друге.

Ову за САД непријатну дијагнозу одредио је и представио у својој новој књизи „Полифонични реквијем за Запад“ Аугусто Самора, стручњак за међународно право и међународне односе, професор на Аутономном универзитету у Мадриду и на Националном аутономном универзитету у Никарагви, а такође и гостујући професор на неколико других универзитета широм Европе и Латинске Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за Спутњик, истраживач је рекао да тренутни раст америчке економије може да превари, јер се САД заправо налази у безизлазној ситуацији.

Самора је истакао да је у првим деценијама после Другог светског рата Сједињеним Америчким Државама припадало 50 одсто глобалног БДП-а. „То је једина земља која није страдала од рата, а која је, поред тога, успела да заврши милион послова захваљујући њему“.

„Тренутно амерички удео износи само 18 одсто. Кина је већ постала највећа трговинска сила на свету. Русија је изгурала САД са места највећег извозника пшенице, а ускоро ће је престићи и на тржишту извоза осталих житарица“, рекао је шпански стручњак и истакао да је садашњи државни дуг САД достигао огромну цифру од 104 одсто БДП-а. „Москва, Пекинг и Њу Делхи преуређују читаву економску, трговинску и геостратешку карту Евроазије, углавном због развоја трговинских коридора као што су Нови пут свиле, Северни морски пут и коридор између Русије, Индије и Ирана“.

Према запажањима истраживача, ово реструктурирање оставља по страни САД, земљу која се неће мирно предати. „Вашингтон не разматра никакву могућност мирног споразума или преговора, заправо све изјаве одатле алудирају на војни сценарио. Њихов комплетни програм одбране има за циљ унапређивање војне опреме која ће им омогућити да у томе превазиђу Кину и Русију“, објашњава Самора.

Саговорник Спутњика нагласио је да се Трампова наредба о повећању броја бродова у ратној морнарици на 350, као и намера да се повећа број ратне авијације за скоро трећину, уклапају у тај програм.

„Американци су разрадили два плана — да истовремено нападну и Русију и Кину, а НАТО би у Европи могао да преузме на себе напад на Русију. Други план је напад САД на Кину у Тихом океану“.

У том контексту, стручњак је изразио разочарање у поступке Европске уније, коју САД „цепају“ на војном и геостратешком плану.

„Верујем да ће, ако се Алијанса не ослободи америчког јарма и не постане независан субјекат који ће размотрити своје односе са Русијом и Евроазијом, Европска уније, као и цели Запад, бити уништени и нестаће са међународне сцене ако дође до сукоба“, закључио је Самора.

 

Извор: rs.sputniknews.com