Србија

СПЦ на страни Москве: Не признаје Украјинску цркву, али због ВЕЛИКЕ ОПАСНОСТИ не прекида са Цариградом

Српска православна црква и званично ће стати на страну Московске патријаршије и означити неканонском одлуку цариградског патријарха да призна независност Украјинске православне цркве

Ипак, како прича извор из врха СПЦ, патријарх Иринеј неће тек тако прекинути односе са Цариградом, јер сада прети опасност да независност затраже и Македонска, Црногорска и Хрватска православна црква.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Патријарх се вечерас враћа са Космета, па се наредних дана може очекивати и званично саопштење поводом раскола Васељенске и Московске патријаршије. Његова светост је већ пренела став московском патријарху да наша црква остаје верна канонском поретку и да се противи признавању аутокефалности Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије. Ми смо већ стали на страну Москве, али због опасности које нам прете, не смемо тек тако прекинути односе са цариградском патријаршијом – каже извор из СПЦ, преноси Република.

Мада се већина владика није огласила овим поводом, митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је одлука васељенског патријарха Вартоломеја неканонска и оценио да ће имати негативне последице по јединство Православне цркве.

– Нас је у Српској православној цркви поразила чињеница да је васељенски патријарх, познавалац канона, донео такву одлуку која је без сумње неканонска – казао је Амфилохије и додао да је улога васељенског патријарха, првог међу једнакима, да сједињује, а не разједињује.

– Оваквим својим поступцима цариградски патријарх управо разједињује. Он не решава ово питање већ проблем гура све дубље – истакао је Амфилохије.

Верски аналитичар Драшко Ђеновић пак сматра да ће СПЦ морати да седи на две столице.

– Процес признавања аутокефалности Украјинске православне цркве још није готов, али наша црква већ сада мора да размишља о опасностима које прете када се тај процес заврши. Највећа нам стиже од Македонске православне цркве, која ће међу првима искористити ситуацију да затражи независност – оцењује Ђеновић.

 

Извор: Srbija Danas/Republika