Србија

СПРЕМИТЕ СЕ! Због ових производа настаће ОПШТИ ХАОС у супермаркетима ШИРОМ СРБИЈЕ? Влада ТОТАЛНА ПОМАМА за њима!

Срби су ове године у великим трговинским ланцима највише куповали јаја, затим хлеб и шећер.

Међу десет најпродаванијих производа биле су и банане, крем-бананица, али и пиво од пола литре, док налисти првих десет намирница нема меса, али ни кућне хемије, говоре подаци Министарства трговине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође флаширана вода се куповала више него уље, а прави хит међу Србима је инстант кафа „три у један“.

– Редослед наведених производа није идентичан у свим трговинским ланцима, али ово је листа десет најпродаванијих производа. Поред њих, веома су продавани и свеже свињско и пилеће месо, воћник сокови, смоки, сезонско воће и поврће, брашно, јогурт, павлака,а и кисело млеко. Што се јаја тиче, она су увек била у самом врху листе, као и банане које предњаче над осалим воћем – наводи Жељко Ракић, начелник одељења за трговину и развој конкуренције у Министарству трговине.

Он додаје да се у последње време међу првих десет намирница пробила и инстант кафа „три у један“.

– У суштини, ситни артикли попут инстант кафе или крем бананице увек избију међу првих десет, а занимљиво је то да се традиционалну турску кафу сада потпуно заменила инстант кафа „три у један“. Такође, треба рећи да просечан рачун у радњама износи 1.107 динара и та цигра није много мењана у овој години – каже Ракић.

Председник националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да се Срби већ дуже време одричу здравијегздравијег начина исхране зарад ситних задовољстава.

– Занимљиво је да на листи првих десет наимирница нема меса, а да нам је од тога прече, примера ради, пиво или кафа. Одричемо се чак и основних потрепштина као што је месо да бисмо уживали у ситним задовољствима попут испијања кафе и пива – истиче Паповић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Informer