Издвајамо Србија

СРБИ УЗНЕМИРЕНИ! „ВОЈСКА КОСОВА“ И ЗВАНИЧНО ОД 28 НОВЕМБРА? Замислите шта ће Тачи радити када буде имао 5.000 до зуба наоружаних ОВК ЗЛОЧИНАЦА!

Срби узнемирени

Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је данас да се трансформацијом БСК у „Војску Косова“ ремети и угрожава безбедносна равнотежа која је успостављена на Западном Балкану и истовремено крше сви правни међународни акти који су на снази на простору КиМ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пре свега ту мислим на Резолуцију 1244, али и Кумановски споразум који ни у једном члану не предвиђају формирање некавих војних формација од стране органа на КиМ, већ су искључиво у наделожност Кфора та питања и ,уз сагласност команданта, Кфора евентуални повратак до хиљаду припадника Војске Србије на КиМ – рекао је Симић.

Нагласио је да су Срби заиста узнемирени посебно ако се узму у обзир и недавни догађаји уз оцену да се може замислити шта ће се дешавати онда када „они уз себе буду имали формацију од 5.000 тешко наоружаних људи“.

Према његовим речима, таква формација, може да поремети мир, пре свега јужно, али и северно од Ибра, али уопште и мир успостављен на Западаном Балкану.

– Ствара се формација која једнсотавно не може да буде под контролом међународних снага јер одређени центри у Западној Европи сматрају да косовске институције имају право да самостално формирају такве формације – упозорио је Симић.

То је оно што изазива страх код Срба, рекао је потпредседник Српске листе који подсећа и да је недавно до зуба наоружана група од 150 специјалаца дошла на Газиводе, у чисто српску средину, демонстрирајући силу и моћ без икаквог безбедносног разлога.

– Ако би се тако нешто поновило са таквим формацијама, које би биле и теже наоружане, могле би ствари заиста да воде у спиралу насиља којем не можемо да видимо крај – додао је.

Симић истиче да посебно плаши ћутање међународне заједнице на једностране потезе Приштине и још једно грубо кршење Резолуције 1244…

Објашњава да, уколико је оправдање за долазак 150 тешко наоружаних специјала на Газиводе био тај да је Хашим Тачи хтео да добије неки политички поен, онда се може замислити шта ће се десити када на располагању буде имао 5000 тешко наоружаних људи и будемо имали ванредне парламентарне изборе у Приштини.

– Онда то значи да ће такве снаге послати у чисто српску средину и угрозити безбедност грађана -указује Симић.

На питање каквог ће утицаја то што ради Приштина имати на наставак дијалога у Бриселу, Симић наглашава да Српска листа подржава дијалог, јер њему нема алтернативе.

Симић наводи и да је у косовском парламенту предлог закона о заштити тековина борбе ОВК, а којим је предвиђено кажњавање свих оних који кажу било коју ружну рец против чланова ОВК, њихове борбе или им не поштују Дан заставе, грб…

– Можете замислити мајку српкињу која је изгубила сина и која не сме ништа да каже против припадника ОВК који је то убиство извршио, јер ће бити кажњена – рекао је Симић и поновио да Приштина једностраним потезима апсолутно отежава дијалог и показује да нема намере да се разговара о решењу проблема.

Процедура усвајања закона о трансформацији КБС у такозвану војску Косова предвиђа да предлози три закона, које је у начелу усвојила косовска скупштина, у следећем кораку прођу скупштинске одборе, иду затим на усвајање у „другом читању“ што би, по неким најавама, могло да се деси 28. новембра на национални дан Албанаца.

 

Извор: Тањуг