Издвајамо Србија

СРБИЈА УВОДИ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС ЗА МАЛОЛЕТНИКЕ?! Млађима од 16 година биће строго забрањено кретање у ово време

Фото: Pixabay.com

Недељу која је пред нама у Војводини ће сигурно обележити и разматрање увођења полицијског часа за децу до 16 година!

Наиме, Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама предложило је нове мере за сузбијање вршњачког насиља, међу којима се издваја забрана кретања малолетника без пратње у касним вечерњим сатима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Предлог подразумева да деца до 16 година не могу без пратње одраслих да се крећу напољу од 22 часа у зимском периоду, односно након поноћи у летњем периоду.

Владимир Јелић, члан Градског већа за образовање, који се налази на челу Координационог тела, каже за ТВ Прва да је повод за такву меру пре свега наркоманија међу младима, због чега је град Нови Сад увео низ мера, попут тестова на наркотике, бесплатне спортове и школске полицајце, пише Информер.

Да ли је то довољно?

– Али, сматрамо да то није довољно. Морамо ићи корак даље и због тога смо се потрудили да проучимо један исландски модел који се показао као најуспешнији у сузбијању наркоманије јер је Исланд био прва држава у Европи по броју младих који користе наркотике и алкохол. У питању је 44 одсто младих и они су за 20 година свијим мерама успели тај број да сведу на пет процената и да сада буду последња држава у Европи по броју наркомана – каже он.

Следи јавна расправа у скупштинским клупама

Јелић је оптимиста када је реч о усвајању нове мере увођења забране кретања за млађе од 16 година без пратње одраслих у касним вечерњим сатима, али, како каже, најпре следи разговор са градоначелником Новог Сада.

– Волели би и да се отвори једна јавна расправа на ову тему и на крају долази скупштина града која ће те мере усвојити или неће, или ће их усвоијити с неким изменама – закључује Јелић.

 

Извор: Еспресо.рс