Свет Србија

СРБИЈУ ЗАУСТАВЉАЈУ У САВЕТУ БЕЗБЕДНОСТИ: Ево које четири земље спречавају расправу о Косову

ВЕЛИКА Британија, Америка, Француска и Шведска настоје да сваку причу о Косову и Метохији, па и о корацима Приштине ка формирању „Војске Косова“, предузетим противно Резолуцији 1244 – држе даље од СБ Уједињених нација.

Како „Новости“ сазнају, ове четири државе покушавају да спрече да се на дневни ред наредне седнице Савета безбедности, заказане за 8. новембар, уврсти дискусија о стању у јужној српској покрајини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Претходно, извештај генералног секретара Антонија Гутереса о ситуацији на КиМ требало да је да се, у редовном тромесечном термину, нађе на дневном реду у августу, али је Велика Британија, која је у то време председавала СБ, одбила да се о њему расправља. Њихово игнорисање следио је и Вашингтон, па је та тема – ситуација на Косову и Метохији – прескочена и у септембру током председавања Америке.

У међувремену, ротирајућа позиција председавајућег Савету безбедности припала је Кини, која намерава да на дневни ред следеће седнице стави два извештаја о покрајини које је Гутерес у протеклом периоду написао. Ипак, дневни ред још није усвојен, а Британија, Америка, Француска и Шведска сада покушавају да још једном прескоче расправу о проблемима на КиМ.

Због тога је Србија на сталној вези са Кином, будући да је утврђивање дневног реда техничко, а не политичко питање, на њега се не може уложити вето и он се усваја простом већином. То значи да руски или кинески глас имају исту тежину као и остали, а од 15 чланица које тренутно чине светску владу, Косово је као државу признало њих девет.

Склањање теме КиМ са стола СБ УН посебно је проблематично због чињенице да је парламент у Приштини усвојио нацрте три спорна закона, чиме је практично покренуо процедуру трансформације Косовских безбедносних снага у војну формацију, кршећи тако не само међународне споразуме и Резолуцију 1244, већ и сопствени устав. Према косовском уставу, оснивање војске немогуће је без сагласности српских представника у приштинском парламенту.

Извештаји генералних секретара УН, од 1999. године па све до августа, увек су разматрани на свака три месеца, и ово је први пут за 19 година да на седницама СБ дуже од шест месеци није расправљано о стању на КиМ. Већина западних земаља већ неколико година заговара проређивање седница на којима се дискутује о КиМ, па чак и њихово укидање, тврдећи да у свету има питања која су преча од овог.

Гутерес је, у извештају који је припремио за август, навео да је општа ситуација на КиМ била стабилна, али да су неки инциденти показали потенцијал за обнову тензија. Констатовао је „са растућом забринутошћу“ да убиство Оливера Ивановића и даље није решено. У међувремену, догодило се неколико нових инцидената у јужној покрајини, а истрага о Ивановићевом убиству није се померила с мртве тачке.

Иначе, Приштина је јуче наставила активности на формирању војске. Комисија за унутрашње послове приштинског парламента основала је радну групу чији је задатак да јавно презентује нацрте закона о трансформацији косовских безбедносних снага.

Председник новоформиране радне групе Хаџи Шаља саопштио је новинарима у Приштини да ће радна група организовати два јавна излагања нацрта закона о трансформацији КБС која би требало да се одрже у Призрену и Грачаници. Иако је Шаља рекао да очекује да ће јавном представљању присуствовати и представници Срба, члан Комисије за унутрашње послове Зоран Мојсиловић рекао је да Српска листа неће учествовати у томе.

ПАЛМЕР: СНАЖНА ПОДРШКА НЕЗАВИСНОСТИ

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе ће и даље пружати снажну подршку косовској независности, саопштио је јуче у Приштини, заменик америчког државног секретара Метју Палмер. Он је то рекао након састанка са представницима привремених институција у Приштини, Хашимом Тачијем и Рамушем Харадинајем.

Како су пренели приштински медији, Палмер је позитивно оценио досадашња достигнућа Приштине и додао да ће САД подржати евроатлантске интеграције Косова. Харадинај је рекао да „САД имају кључну улогу у свим процесима на Косову“.

 

Извор:  Novosti.rs