Издвајамо Свет

Српско дете више неће моћи да буде Американац само зато што је мајка одлучила да га роди у САД

Фото: Јутјуб

Трамп је рекао да „ово мора да се заврши“

До сада су српски држављани на различите начине одлазили у САД, што преко студентских што преко боравишних виза, а оне жене које су одлучиле да се тамо и породе, могле су да рачунају на то да ће њивово дете рођењем постати амерички држављанин. Међутим, ово право им ускоро можда неће бити доступно, јер је председник Доналд Трамп одлучио да укине држављанство по рођењу, ако родитељи нису држављани САД или су имигранти.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трамп је рекао да жели да потпише извршни налог којим се стаје на пут овом начину добијана држављанства.

– Ми смо једина земља на свету у којој особа долази, рађа бебу а она постаје грађанин САД, са свим бенефитима. То је смешно и то мора да се заврши – рекао је он, преноси Дејли мејл.

У 14. амандману Устава из 1868. године наводи се да су „сва лица која су рођена или натурализована у Сједињеним Државама, а под њиховом јурисдикцијом, држављани су Сједињених Држава и државе у којој живе“.

Трамп инсистира да може да промени закон без промене Устава и то са извршном наредбом.

– То је у процесу и то ће се догодити, са извршном наредбом – истакао је председник.

Неки пак тврде да 14. амандман никада није имао намеру да деци илегалних имиграната да држављанство и да је он деценијама погрешно примењиван.

Због тога би Трамп могао да ово промени и да извршном наредбом да држављанство само деци која су рођена од стране легалних, сталних становника.

Око 30 земаља, укључујући и Канаду, имају држављанство по рођењу.

Према Пев хиспано центру око 7,5 одсто деце рођене у САД (око 300.000 годишње) имају родитеље илегалне имигранте.

Центар истиче да је око 4,5 милиона америчких држављана млађих од 18 година рођено од родитеља који су илегални имигранти.

Извор: Телеграф.рс