Свет Србија

Шта могу бити последице раскола у православљу? ЦИА Србима отима и ОСТРОГ?!

Последице највећег раскола у хришћанству у последњих 1.000 година, иза којег стоји Запад са својим обавештајним службама по нас и нашу цркву могу бити катастрофалне јер се може десити да останемо без својих највећих светиња попут Острога али и многих других које се налазе ван територије Србије.

На то упозорава и еминентни верски аналитичар Жељко Ињац коментаришући одлуку Руске православне цркве да прекине све односе с Васељенском патријаршијом након што ће Патријаршија најавила да ће подржати аутокефалност Украјинске цркве.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Расколничка украјниска црква признала је већ ЦПЦ са распопом Мирашом Дедеићем на челу, што се може видети и на њеном званичном сајту, а саговорник наводи да постоји и велика бојазан да због новог поретка ствари може доћи до признања и македонске цркве, да православна црква може бити формирана и на територије Босне, али и на простору Косова…

– Постоји опасност да останемо без Хилндара, Острога и свих светиња које се налазе ван територије Србије. То што је сада урадила Васељенска патријаршија је заправо један геополитички пројекат и креатори свега тога трудиће се да ставе под контролу све делове каок руске, тако и српске цркве који су у државама под НАТО контролом. Ствари им додатно чини лакшим то што имају подршку Запада, Стејт департмента и НАТО. Прича у коју су ушли је веома озбиљна, раскол који се сада десио између Руске православне цркве и Цариградксе патријаршије ће се брзо прелити и на друге цркве – каже саговорник, напомињући да је СПЦ увек имала помиритељску улогу.

– Наш патријарх је писао Патријарху Вратоломеју и пре него се све ово догодило, послао му је 20 куцаних страница, али он се није обазирао на те молбе и вапаје да се православље сачува. Постоји опасност да сада аутокефалност добију црногорска и македонска црква, да се Косово са свим манастирима и светињама припоји албанској цркви, која је свакако већ под контролом Грка. Такође, покушаће да утичу на то да Босна добије некакву своју цркву – упозорава стручњак.

 

Извор: Srbija Danas/Alo.rs