Издвајамо Србија

ШТА СЕ ТО ДЕШАВА? Тачи поделио чланак о „припајању севера КиМ“ Србији

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб

Приштина — Приштински дневник „Бота сот“ објавио је да је косовски председник Хашим Тачи поделио на Твитеру чланак који каже да ће север Косова припасти Србији.

„Значајна анализа редакције ‘Фајненшел тајмса’ о ризицима и добробитима коначног мировног споразума између Косова и Србије – који мора да води учлањењу Косова у УН и Балкана у ЕУ“, објавио је Тачи јуче на Твитеру уз линк који води до текста британског листа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Британски Фајненшел тајмс је у тексту објављеном јуче оценио да су званичници САД и ЕУ све више „загрејани“, а да Берлин „омекшава“ став када је реч о идеји могуће корекције граница и замене територија као решењу за косовски проблем.

У својој најновијој анализи „Балкански план који заслужује опрезну подршку“, утицајни Фајненшел тајмс бави се питањем ризика и добробити идеје председника Србије Александра Вучића и косовског председника Хашима Тачија, о могућој корекцији граница и размени територије као решењу за дугогодишњи косовски проблем.

„Решење конфликтних ситуација често од лидера захтева храбре кораке, чак и оне који су некада били табу. У овом случају ако председници могу да постигну договор, потенцијална добробит за Србију, Косово и шири регион је довољна да се заслужи опрезна међународна подршка. САД и ЕУ званичници су све више ‘загрејани’ за план. Иако је немачка канцеларка Ангела Меркел критиковала идеју, изгледа да и позиција Берлина постаје мекша“, наводи се у тексту.

Фајненшел тајмс пише да је историја показала да је „дирање“ граница на Балкану опасније него у било ком другом делу Европе, али и да се српски председник Вучић и његов косовски колега Тачи крећу ка кључном споразуму ради нормализације односа „некадашње југословенске републике и њене некадашње покрајине“, што укључује управо корекцију граница и размену територије.

У даљој анализи наводи се да би споразум значио напредак Србије ка чланству у ЕУ, а Косову излазак из „међународног лимба“ у коме се налази од једностраног проглашења независности 2008. године.

Истовремено такав пробој допринео би наставку евроинтеграционог процеса целог региона и ојачао замах у решавању компликованих питања покренутих договором Атине и Скопља око имена, наводе у Фајненшел тајмсу.

Такође се упозорава и на могуће „замке“ које би овакав договор могао да има, а које се односе на даље етничке поделе у региону.

„Најопаснија потенцијална последица могла би да буде охрабривање других лидера и народа са подручја бивше Југославије, на првом месту Срба из Босне, да преправљајују границе које им се не свиђају“, наводе у Фајненшел тајмсу.

У анализи се наводи да још нису познати сви детаљи плана, а председници Вучић и Тачи се позивају да транспарентније представе своје идеје.

„Кључно је да ЕУ и друге земеље, уколико постоји пробој, њега прате одговарајућим признањем и подршком.

То би омогућило да договор постакне мир и стабилност, а не поновне поделе у проблематичном региону“, заључује се у тексту „Фајненшел тајмса“.

 

Извор: Тањуг