Издвајамо Србија

СТОЛТЕНБЕРГ ПОСЛАО ДВЕ ГЛАСНЕ ПОРУКЕ ИЗ БРИСЕЛА: НАТО отворио карте и рекао шта жели од Србије?!

Јенс Столтенберг (Фото: Јутјуб)

Генерални секретар НАТО послао је данас из Брисела две поруке

Балкан не силази са светских насловница ових дана. Разлога за то има на претек. Три су ипак кључна – референдум у Македонији, односи Београда и Приштине и избори у БиХ. За све поменуто јако су заинтересоване светске силе, поготово за дешавања код наших јужних суседа, јер је би историјски споразум Атине и Скопља о решавању питања имена имао за директну последицу приступање Македоније НАТО пакту. После (не)успешног референдума данас је уследила и можда најгласнија порука из Брисела до сада. Није изостало ни помињање Србије. Да ли је НАТО, оличен у генералном секретару Алијансе Јенсу Столтенбергу, открио карте шта жели од Србије и региона?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг поручио је данас да очекује да ће преговори о приступању Македоније Алијанси бити закључени до јануара 2019. године, као и да „поздравља глас “за“ на референдуму“ одржаном у недељу у тој земљи и да је сада „на Скопљу да одлучи о наредним корацима“.

– Преговори о приступању су већ почели и ја очекујем да ћемо их закључити до јануара наредне године – казао је Столтенберг на конференцији за медије одржаној уочи министарског састанка НАТО-а у Бриселу.

Он је навео да протокол о приступању Македоније Алијанси „може да буде потписан када све уставне промене везане за ново име буду окончане“.

– Тиме би Скопље добило столицу у НАТО већ почетком наредне године. Ово је историјска прилика. Позивам све политичке лидере и странке да сарађују конструктивно и одговорно како би је приграбили – навео је Столтенберг.

У истом обраћању, дотако се и Србије. Најавио је да ће следеће недеље у нашој земљи присуствовати „највећој вежби пружања помоћи у ванредним ситуацијама“ Алијансе „са 40 земаља учесница“.

– Следеће недеље путујем поново у тај регион и посетићу Београд, Загреб и Љубљану. А у Србији ћу присуствовати нашој највећој вежби пружања помоћи у ванредним ситуацијама са 40 земаља учесница – казао је Столтенберг.

Србија ће, наиме, у периоду од 8. до 11. октобра бити домаћин вежбе „Србија 2018“ коју ће одржати НАТО Евроатлански центар за координацију активности у пружању хитног одговора и Министарство унутрашњих послова Србије

– Ово је прва таква вежба којој је домаћин Србија, што одржава снажно и високо цењено партнерство Србије и НАТО-а – поручио је генерални секретар Алијансе.

Иначе, ова вежба долази после летно-тактичка вежба „БАРС 2018“ у којој учествују припадници РВ и ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације, као и после посете председника Србије Александра Вучића Москви и сусрета са Владимиром Путином.

Да ли је са ове две поруке, НАТО „скинуо рукавице“ и показао шта жели од Србије и региона?

– У разговору са НАТО званичницима, они увек поручују да нико не инсистира и да нико не врши притисак да Србија уђе у Алијансу. Али шта је њима важно? НАТО хоће сарадњу – рекао је за наш портал Владан Живуловић, председник Атланског савета Србије.

Народски речено, каже он, порука НАТО је „немој да се сврставаш на страну непријатеља или потенцијалних непријатеља“.

– То што ми управо радимо, попут велике вежбе у Младеновцу, јесте та сарадња. С тим што догађаји у суседству, односно у Македонији, показују да овај регион улази у фокус НАТО, имајући у виду да Србија, Македонија и БиХ једине из региона нису чланице и да они гледају како ће то да заокруже или бар да држе у нивоу сарадње – напоменуо је Живуловић.

Војно-политички аналитичар Владе Радуловић не повезује долазак Столтенберга у Србију са претходном војном вежбом наше и руске војске. Истиче да је вежба са НАТО је испланирана још прошле године.

– Овај тајминг нема везе ни са посетом председника Вучића Москви, нити са вежбом „БАРС 2018“, која је такође раније заказана – изјавио је за Телеграф.рс Радуловић.

НАТО показује да је ово партнерски терен за њих и ту нема новог момента, него присуство генералног секретара истиче затечено стање на Балкану, напомиње за наш портал војни аналитичар Александар Радић.

– Није Македонија јуче постала кандидат за чланицу НАТО. Они од осамостаљења имају опредељење да се придруже евро-атланским интеграцијама – казао је Радић.

Подсећа да се Скопље доказало као доследан партнер НАТО-а, учествујући у операцијама у Ираку и Авганистану далеко више од других чланова Алијансе.

– Исто тако да је Србија партнерска земља је чињеница. Имамо Индивидуални план партнерства и врло динамичну сарадњу, само што је то у медијима испод радара највећег дела нашег јавног мњења – напоменуо је Радић.

Сматра да је у јавности створена слика да имамо посебне одбрамбене везе са Русијом, а активности са НАТО су се чинили мање медијски атрактивним.

Иначе, председник Србије Александар Вучић је још једном поновио став државног руководства о војној неутралности. Он је у Москви са председником Владимиром Путином разговарао и о НАТО.

– Србија нема никакве аспирације, никакве тежње и никакве жеље да буде део НАТО. Србија жели да љуборно чува своју војну неутралност и управо зато и радимо на снажењу наше армије како бисмо могли да превенирамо сваки могући напад и агресију на нашу земљу – рекао је Вучић и навео да је за такав став добијена подршка Руске Федерације.

 

Извор: М. Ивас/[email protected]