Издвајамо Свет

ШВЕЂАНИ су тренутно НАЈМИКРОЧИПОВАНИЈА НАЦИЈА на СВЕТУ а ускоро ће цела ПЛАНЕТА добити ЖИГ ЗВЕРИ, ево шта се догађа

Микрочип Фото: Јутјуб

Шведска је постала прва нашироко микрочипована нација, а Швеђани су спремно одвојили свој новац како би платили за “модерне“ микрочипове који су хируршки стављени испрод њихове коже – без размишљања о последицама.

Мејнстрим медији у САД воде пропагандну кампању покушавајући да нормализују идеју о микрочиповима за људе, објављујући извештаје који тврде да ће деца бити миркочипована “пре или касније“ и да ће Американци то прихватити јер ће то њихову децу учинити “безбеднијом.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, иако Американци остају опрезни по питању идеје о микрочиповима за људе, кампања за нормализацију микрочипова је толико била успешна у Шведској да људи са РФИД микрочиповима трајно уграђеним у њиховим телима сада њих сматрају “још једним органом тела“ и хвале се да могу да их користе као “лојалити картице у продавницама“ и да “добијају попусте.

Али постоји цака. Ови робови моде не могу бити потпуно сигурни у то шта је стављено у њихова тела. Такође не могу бити сигурни у то ко има приступ њиховим личним подацима. Ако се историја понови, људски микрочипови ће прећи са тога да су технологија усвојена ради “погодности и безбедности“ а онда ће преко ноћи постати обавезно за вас и вашу породицу.

МаилОнлине извештава: Хиљаде Швеђана уграђују микрочипове који садрже детаље о њиховом идентитету. Ова минијатурна технологија заобилази потребу за готовином, картама, приступним картицама, па чак и друштвеним медијима.

БиоХаx Интернатионал је тржишни лидер у иновативној индустрији и заробио је машту јавности од када је покренут пре пет година од стране Јована Остерлунда, бившег професионалног пирсинг мајстора.

Неки људи тврде да погодности стечене поступком такозваних “телесних хакера“ не превазилазе ризике за њихове приватне податке.

У јуну 2017. године, СЈ Раил, шведски оператер возова, објавио је да око 100 људи користи микрочипове за плаћање свог путовања. Путници са микрочипом у својој руци имају могућност да своју карту поставе директно у уређај. Кондуктер у возу онда може прочитати чип смарт телефоном и потврдити да је путник платио за своје путовање.

Ово је била једна од најраспрострањенијих и главних употреба технологије и усвојило ју је мноштво компанија које размишљају унапред.

Микрочиповање је чак усвојила и професионална платформа друштвених медија ЛинкедИн.

Силвија Варсеги (28) је рекла да чип “у суштини решава све њене проблеме.“

Додиривањем неког догађаја на смарт телефону полазник ће омогућити да се информације пренесу без потребе за куцањем.

Варсегијева је рекла: “Када други телефон прочита чип, они виде линк и могу га отворити у претраживачу на телефону.“

Овај футуристички пројекат није био без икаквих застоја, а такође је изазвао и забринутост због приватности путника.

Када је покренут прошле године, једна грешка у систему је значила да би особље железнице понекад имало увид у профил путника на ЛинкедИн-у уместо у информације о карти.

Ноћна мора сајбер безбедности

Иако је ова шема тренутно доступна само у Шведској, путнички систем ове земље користи исте НФЦ (Неар Фиелд Цоммуницатион) као и бесконтактне банкарске картице, и лондонске путничке картице, што указује на то да би се једног дана могла користити у ширем пољу.

Ове електронске ознаке су отприлике величине зрна пиринча и имплантиране су преко шприца у задњи део руке – често изнад палца.

Неколико компанија у Шведској већ нуди ове услуге својим запосленима – често и бесплатно – како би им помогли да брзо уђу у зграду или плате храну у кафетерији.

Ови импланти су први пут употребљени 2015. године – првобитно поверљиво – пре него што су касније избачени.

Иако су се подигле бриге око потенцијалних повреда личних података, многи Швеђани фаворизују погодност над њиховом приватношћу.

“Модни додаци за овце“

28-годишња Улрика Келсинг је убризгала микрочип у своју руку који јој омогућава да уђе на своје радно место без потребе да користи своју сигурносну картицу.

Она је рекла да није забринута због потенцијалног хаковања података сачуваних у чипу.

“Мислим да наша тренутна технологија није довољна да се чип хакује,“ рекла је она за АФП.

“Али можда ћу поново о томе мислити у будућности. Увек могу да га извадим.“

Да би ушла на своје радно место, медијску агенцију Миндсхаре, Келсингова једноставно махне својом руком на малу кутију и укуца шифру пре него што се врата отворе.

“Било је забавно испробати нешто ново и видети шта се то може употребити како би се живот олакшао у будућности,“ рекла је она.

Импланти микрочипа нису нови у Шведској, а хиљаде њих их већ имају, користећи уређаје да уђу и изађу из канцеларије, па чак и да плате храну.

Жиг звери

Шведски грађани већ дуго прихватају дељење својих личних података.

Ова земља има евиденцију о дељењу личних података, што је можда помогло у лакшем прихватању микрочипова.

Лични подаци у овој скандинавској земљи региструје систем социјалне безбедности, са осталим административним телима.

Могуће је да људи сазнају плате једни других путем брзог телефонског позива пореском органу.

Господин Либертон је рекао: “У Шведској су људи веома задовољни технологијом и рекао бих да има мање отпорности према новој технологији овде него у већини других места.“

Неки стручњаци су позвали да се обрати пажња на растућу сцену микрочиповања.

Бен Либертон, микробиолог у МАX ИВ лабораторији у шведском граду Лунд који обезбеђује рендгенске зраке за истраживање, рекао је за АФП: “Тренутно су подаци који су прикупљени подељени имплантима мали, али је вероватно да ће се то повећати.“

“Што је више података ускладиштено на једном месту, што се може десити са чипом, већи је ризик да ће се то моћи употребити против нас.“

“Ако чип једног дана може детектовати медицински проблем, ко ће сазнати и када?“

Он је додао да импланти чипова могу изазвати “инфекције или реакције имуног система.“

 

Извор: Wебтрибуне.рс